Brynza je probiotická bomba | Senza Lyovis

Probiotická bomba, bílé zlato, nejlepší patent přírody, pochoutka, co léčí - takové přívlastky se dávají brynze. Byla zřejmě prvním slovenským potravinovým výrobkem, který se vyvážel i za slovenské hranice. Brynza jako fermentovaný živý ovčí sýr obsahuje velké množství probiotických mléčných bakterií a kvasinek.

Brynza je bílá až nažloutlá, nesmí však být žlutá, to už je známka oxidace, degenerace tuku, píše se v knize Slovenská brynza od kuchařky Lenky Požárová. Má roztíratelné konzistenci s jemnými hrudkami, nesmí být mazlavá a hladká ani vysušená a drobivá. Chuť má mírně slanou, výraznou, s ovčím nádechem.

Brynza se rozděluje na zimní a letní. Letní (někdy nazývaná také májová) se vyrábí v době hojnosti čerstvého ovčího mléka, tedy zhruba od Velikonoc, kdy se ovce vyženou na čerstvou pastvu. Zimní se vyrábí ze zasudovaného hrudkového ovčího sýra, tedy z polotovaru připraveného v letní sezóně. Musí obsahovat minimálně 50% ovčího mléka, které je mnohem výživnější než kravské mléko.

Ovčí mléko je hustší a výživnější než kravské, obsahuje dvojnásobek bílkovin, tuku a vitamínů B-komplexu, rovněž vitamínů rozpustných v tuku (A, D, E, K) a minerálních živin (vápník, fosfor, hořčík, železo, zinek, měď), tvrdí ve svém článku o brynze renomovaný mikrobiolog prof. RNDr. Libor Ebringer, známý odborník na probiotika a velký propagátor brynzy.

Obsah vitaminu B3, C a D je dokonce 5krát větší než v kravském mléce! Ovčí tuk má příznivější složení mastných kyselin jako kravský, obsahuje 2- až 4krát více mastných kyselin s krátkým a se středně dlouhým řetězcem, které nezvyšují cholesterol v krvi, neukládají se do tukových tkání, ale jsou využity přímo játry jako zdroje energie. Významný je i zdroj konjugované linolové kyseliny (CLA), která je zvláště cenná pro její "odtučňovací", protirakovinné a protisklerotické účinky. Zejména v období, kdy se ovce pasou, jejich mléko může obsahovat až pětkrát více CLA než kravské mléko. V 100 gramech tradiční salašnické brynzy je tolik CLA, kolik je v jedné tabletě, kterou vyrábí farmaceutický průmysl.

Sestava mikroorganismů v brynze se podobá původnímu kavkazskému kefíru vyráběnému z nepasterizovaného ovčího mléka. Takový kefír je považován za elixír zdraví a dlouhověkosti. Brynzu lze doporučit i lidem, kterým mléko způsobuje různé zdravotní potíže, protože jejich střevo nedokáže strávit mléčný cukr.

Výsledky dlouhodobých výzkumů potvrdily, že při zpracovávání brynzy podle původních receptur se v pravé brynze doslova přemnožují "dobré" mléčné bakterie, přičemž produkují různé kyseliny a látky podobné antibiotikům, zabíjející choroboplodné bakterie.Tento proces zrání brynzy na salaši lze považovat za unikátní patent přírody, když se rozmnoží "přátelské" bakterie, nejčastěji mléčné bakterie a kvasinky, z nichž mnohé mají probiotické vlastnosti. V jednom gramu brynzy se nachází přibližně miliarda takových prospěšných mikroorganismů, což je nejméně stokrát více než v jogurtech.

Brynza má zásluhou mléčných bakterií a kvasinek pozitivní účinky na zdraví:

  • při prevenci rakoviny,
  • cévních onemocnění,
  • při zažívacích potížích,
  • řídnutí kostí,
  • cukrovce,
  • posiluje imunitu,
  • snižuje hladinu cholesterolu krvi,
  • snižuje krevní tlak.

Samozřejmě, nejkvalitnější je májová (letní) brynza vyrábí čistě z ovčího mléka. Fenomenální zdravotní účinky má jen brynza vyrobená ze syrového nepasterizovaného mléka. Tradiční brynza se vyrábí bez jakéhokoli tepelného zpracování, přičemž několik bioaktivní látky si zachovávají svou původní aktivitu pouze v syrovém mléce. Naopak, pasterizace ovlivnit vstřebávání některých minerálů včetně vápníku, železa, zinku, jakož i kyseliny listové a dalších vitamínů.

Brynzu nelze zpochybňovat, protože v současnosti je již každá brynza vyrobená na Slovensku zdravotně vyhovující. Již v důsledku zvýšené hygieny a dodržování správné technologie výroby, a to zejména důsledným dodržováním správného prekysávání ovčího sýra se zakysanými kulturami, které v průběhu zrání sýra účinné potlačují i případné nežádoucí choroboplodné zárodky, "dodává prof. Ing. Karel Herian, CSc., odborník na sýry.

Každá brynza se provádí pod přísným dozorem veterinární služby v schválených výrobních prostorách při dodržování zásad správné výrobní praxe a její kvalita, jakož i kvalita samotného ovčího mléka je pravidelně kontrolována. Za poslední roky, ačkoli byly některé podezření nákazy z brynzy medializovaný, tato onemocnění se nikdy nepotvrdily v ovčím mléce ani v ovčím sýru. Naopak, nepodložené informace velmi ublížili samotným zpracovatelům ovčího mléka a způsobily velké hospodářské škody, dokonce likvidaci chovu ovcí.

Na našem eshopu můžete exkluzivně zakoupit produkt Senza Lyovis obsahující pouze tu nejkvalitnější brynzu v prášku. Využitím moderního technologického postupu lyofilizace (vysušení) vytvořili prášek, který jsme vložili do kapsle.

Prirodni probiotika Senza Lyovis