Jaké vitamíny děti potřebují pro silnou imunitu a zdravý vývoj?

Návrat do školy a školky s sebou bohužel nevyhnutelně nese i vyšší riziko onemocnění. Velký kolektiv a ochlazující se podzimní počasí představují nápor na imunitní systém, který nemusí být v takové kondici, aby všechno vydržel. Poradíme vám, jaké vitamíny jsou pro silnou imunitu a zdravý vývoj dětí nejdůležitější a z jakých přírodních zdrojů je získat. Aby vaše dítko nemuselo brzy zase zůstat doma.

Jaké vitamíny jsou pro děti nejdůležitější

Imunitní systém dětí se vyvíjí až do věku 12 let. Děti jsou také stále v pohybu, a tak potřebují hodně energie a samozřejmě vitamínů. Základním zdrojem všech důležitých látek je vždy vyvážená strava. Jistotu, že jich má váš školák dostatek, ale bohužel nikdy nemáte. Například porce tučné ryby bohaté na omega-3 mastné kyseliny týdně chybí ve většině domácností. Vyvíjející se organismus je přitom k deficitu těchto složek ještě náchylnější.

V období růstu potřebují děti vyšší příjem především těchto vitamínů:

  • Komplex vitamínů B;
  • Vitamín C
  • Vitamín D

imunita dětí

Jak se projevuje nedostatek těchto vitamínů

Projevy se liší a je jich celá řada:

  • Vitamín B1 – svalová únava, hubnutí, podráždění, nechutenství, při závažném nedostatku pak porucha tvorby červených krvinek a poruchy mozkových funkcí.
  • Vitamín B2 – poruchy růstu, snížená odolnost proti infekcím, akné, záněty kůže, seboreická vyrážka, záněty sliznic v ústech, na jazyku, záněty koutků úst, záněty spojivek a očních víček.
  • Vitamín B3 – podrážděnost, únava, poruchy soustředění, poruchy spánku, vyšší emocionální citlivost, bolesti hlavy, suchost a bledost rtů, otok nebo bolesti jazyka.
  • Vitamín B5 – přecitlivělost, brnění, mravenčení, poruchy koordinace, slabost, nespavost, vypadávání vlasů, lámání nehtů, depresivní tendence.
  • Vitamín B6 – zažívací obtíže, poruchy tvorby červených krvinek, seboreické vyrážky v oblasti nosu a očí, zvýšená dráždivost, křeče (zejména u kojenců).
  • Vitamín B7 – nevolnost, zvracení, slabost, alopecie (vypadávání vlasů), lámání nehtů.
  • Vitamín B9 (kyselina listová) – brnění končetin, slabost, únava, porucha tvorby červených krvinek, opakované záněty v ústní dutině, bledost kůže a sliznic, bledost spojivek.
  • Vitamín B12 – porucha tvorby červených krvinek, bledost sliznic a kůže, bledost spojivek, únava, dušnost.
  • Vitamín C – únava, anémie, náchylnost k infekcím, zhoršené hojení ran, záněty a krvácení dásní, poruchy tvorby kostí a růstu.
  • Vitamín D – u malých dětí rachitida – deformace kostry, defekty skloviny a zubní kaz, zvýšená náchylnost k infekcím, únava, depresivní stavy, poruchy spánku.(zdroj)

Nejlepší přírodní zdroje vitamínů

Odkud tedy všechny ty vitamíny čerpat? Jak už jsme zmínili, nejlepším zdrojem všech důležitých látek je samozřejmě vyvážená strava bohatá na ovoce a zeleninu. Tady jsou ty nejbohatší běžně dostupné zdroje, které by neměly chybět v rodinném jídelníčku:

  • Vitamín B1 – maso, zejména vepřové, játra a některé druhy ryb; z rostlinných zdrojů luštěniny, obilniny, celozrnné produkty, ovesné vločky, vlašské a lískové ořechy, kvasnice.
  • Vitamín B2 – játra, mléko, měkký tvaroh, tvrdý sýr, vejce, houby, kvasnice, luštěniny, hovězí a vepřové maso, špenát, kapusta, ovesné vločky, ořechy.
  • Vitamín B3 – kvasnice, játra, maso, ryby; z rostlinných zdrojů s omezenou dostupností luštěniny, obilniny, brambory.
  • Vitamín B5 – játra, kvasnice, maso, ryby, mléko, vejce, celozrnné výrobky, luštěniny.
  • Vitamín B6 – pšeničné klíčky, sojové boby, vepřová a hovězí játra, maso, sýr, kvasnice, losos, treska, banány, brambory.
  • Vitamín B7 – játra, arašídy, čokoláda, vejce, hrách, květák, houby, kuřecí, vepřové a hovězí maso, kukuřice.
  • Vitamín B9 (kyselina listová) – játra, listová zelenina, špenát, chřest, čočka, vlašské ořechy, jahody, zelí, brokolice, hrášek, pomeranče, třešně, houby, brambory.
  • Vitamín B12 – játra a další vnitřnosti, maso, mléko a mléčné výrobky, ryby, vejce, vnitřnosti; nachází se pouze v živočišných potravinách.
  • Vitamín C – paprika, pažitka, petržel, křen, kapusta, z ovoce acerola, pomeranč, šípky, broskve, kiwi.
  • Vitamín D – rybí olej, tresčí játra, losos, sardinky a další ryby, žloutek; pro vlastní tvorbu vitaminu D je nezbytný pobyt na sluníčku. (zdroj)

děti a vitamíny

Hlídat pečlivě jídelníček našich dětí není nic jednoduchého. Minimálně polovinu dne tráví ve škole nebo školce a spoustu zdravých potravin zkrátka odmítají jíst. Játry, kapustou nebo brokolicí děti bohužel nepotěšíte. Proto je vhodné jim nejen vitamíny, ale i důležité minerály dodávat v podobě doplňků stravy. Vsaďte vždy na ty určené přímo dětem, které jsou navržené speciálně pro jejich potřeby. Zpravidla mají také příjemnější formu sladkého sirupu nebo bonbónů. Děti tak nebudete muset přemlouvat a naopak se ještě rády připomenou.

Čistě přírodní rostlinný sirup DuoLife Sunvital Natural KIDS Formula je slazený medem a obsahuje komplex důležitých vitamínů, minerálů a dalších prvků potřebných pro správné fungování a zdravý vývoj dětského organismu. Posiluje imunitu, podporuje kognitivní funkce a pomáhá udržovat přirozenou střevní mikroflóru, která je důležitá pro zdravé trávení.

DuoLife-SunVital-popis

Co dalšího můžete dělat pro silnější imunitu

Imunitu vašich dětí můžete podpořit i dalšími způsoby:

  • Více spánku a pohybu na čerstvém vzduchu – tyto dvě aktivity spolu úzce souvisí. Děti, které mají možnost se každý den vyřádit na čerstvém vzduchu, totiž budou také lépe a déle spát. A pohyb i spánek mají na imunitu nesmírný vliv.
  • Méně antibiotik – nadužívání antibiotik zvyšuje rezistenci bakterií. Ty se tak stávají odolnější a jejich léčba je pak problematičtější. Běžná nachlazení nebo lehkou chřipku proto zkuste nejdříve léčit přírodní cestou.
  • Méně přehnané sterilnosti – v průběhu vývoje imunity je důležité, aby děti přišly do přiměřeného kontaktu s bakteriemi a viry. Vytvoří si tak protilátky a příště se jim tělo dokáže spolehlivě bránit. Nesnažte se proto udržovat přehnaně sterilní prostředí a chránit děti před veškerými nečistotami či kontaktem s dětmi.<

A znáte colostrum?

Účinky colostra na posílení imunity byly potvrzeny řadou lékařských studií. Ještě colostrum neznáte? Přečtěte si o něm v tomto článku. Jedná se o první mléko, které samice savců produkují těsně po porodu pro svá novorozeňata. Tato tekutina je plná cenných látek, které pomáhají organismu mláděte vybudovat si silnou imunitu. A stejně užitečné jsou i pro člověka. Studie dokonce potvrdila účinnost colostra proti chřipce.

SENZA Colostrum je kvalitní české colostrum odebírané do 12 hodin od narození telátka, což je rozhodující pro množství účinných látek. Podávat jej navíc můžete bez obav už dětem od tří let.