Omega-3: Jak vybrat opravdu kvalitní doplněk stravy?

Zdrojů omega-3 mastných kyselin najdeme v přírodě hned několik. Do našeho běžného jídelníčku se jich ale moc nedostane. Deficit omega-3 je přitom dáván do souvislosti s dnes tak častými civilizačními chorobami. Čím dál více lidí se proto spoléhá na doplňky stravy. A tak na trhu přibývají nové a nové. Jak se v té změti nabídek vyznat a vybrat opravdu kvalitní doplněk stravy s omega-3? A opravdu ho potřebujete?

Jak poznat, že vám omega-3 chybí?

Omega-3 nenasycené mastné kyseliny mají v těle celou řadu nezastupitelných úloh. Jsou naprosto klíčové pro správný vývoj a činnost mozku a fungují jako účinná prevence proti kardiovaskulárním onemocněním a chronickému zánětu. Vliv mají také na imunitu a acidobazickou rovnováhu (kyselost) organismu.

Vědecké studie prokázaly i další důležité účinky omega-3. Více si o tomto tématu můžete přečíst v našich předešlých článcích:

Klíčový je přitom poměr omega-3 (nenasycených) a omega-6 (nasycených) kyselin v našem organnismu. Ten by neměl být vyšší než 3:1. Běžné jídlo, na které je většina z nás zvyklá, ale obsahuje mnohem více omega-6 než omega-3.

Jak tedy poznáte, že máte omega-3 nedostatek? Mezi nejčastější příznaky patří únava, špatná paměť, suchá kůže, srdeční problémy, změny nálad či deprese. Další nápovědou může být skladba vašeho jídelníčku. Abyste měli dostatek omega-3, potřebujete sníst dvě porce mořských ryb týdně a také dostatek ořechů a semínek.

Přesný profil mastných kyselin ve vašem těle ale nejlépe zjistíte pomocí krevního testu, který už si dnes můžete udělat i doma a vzorek pouze zaslat do odborné laboratoře.

zdroje omega-3

Rostlinné nebo živočišné omega-3?

Rozhodli jste se podpořit své zdraví pomocí doplňku stravy s omega-3? Jako první zvolte, jestli chcete produkt rostlinného nebo živočišného původu. Rostlinný je zpravidla vyrobený z mořských řas či ořechů a semínek, živočišný pak z rybího tuku.

Obecně lze říct, že rostlinné zdroje nenasycených mastných kyselin se do těla vstřebávají hůře než ty živočišné. Rybí tuk tak tělo dokáže lépe využít. Doplňky stravy jsou však velmi koncentrované, a tak pokud jste vegetariáni nebo máte například alergii na ryby, jsou také skvělou volbou.

Nemusíte se však bát, že by doplněk stravy na bázi rybího tuku měl nepříjemnou vůni a chuť. Na trhu jsou dnes produkty s příchutí nebo rozpustné ve vodě, a tak je můžete jednoduše přidat do vašeho oblíbeného nápoje.

4 ukazatele kvalitního doplňku stravy s omega 3

Pokud už víte, zda chcete rostlinný nebo živočišný doplněk stravy, při užším výběru se zaměřte především na tyto ukazatele:

1) Obsah EPA a DHA v ideálním poměru 3:2

EPA a DHA jsou dva typy omega-3 masných kyselin, které se v přírodě vždy vyskytují současně. Pro tělo je přitom nejvhodnější jejich poměr 3:2. A ten by měl být také obsažen v doplňku stravy.

2) Obsah polyfenolů

Polyfenoly jsou velmi silným antioxidantem a chrání olej před oxidací. Díky tomu se účinná látka (omega-3) dostane na správné místo, tedy do buněčné membrány. Polyfenoly jsou přirozenou součástí mořských zdrojů omega-3, někteří výrobci je však rafinací odstraňují a přidávají jako konzervant vitamín E, který však není dostatečně silný.

3) Kvalitní zdroj

Vstupní surovina má na kvalitu výsledného doplňku stravy zásadní vliv. V případě mořských zdrojů mohou ryby a řasy uchovávat toxiny jako rtuť, dioxiny a PCB a ty mohou být škodlivé pro naše zdraví. U zdrojů z ořechů a semen je důležité, aby byly pěstovány bez využití chemických látek.

4) Minimum aditiv

Stejně jako vybíráme v supermarketu potraviny a kontrolujeme jejich etikety, měli bychom být důslední i u doplňků stravy, abychom naše tělo nezatěžovali zbytečnými látkami. Vybírejte proto co nejčistší produkt s minimem konzervantů, plnidel, aromat či jiných aditiv.

Na našem e-shopu jsme už vybrali ty nejkvalitnější doplňky stravy za vás. Prémiové omega-3 nabízíme od značek Zinzino a Duolife.

Mezi ty nejoblíbenější patří:

Balační oleje Zinzino