Colostrum: účinná podpora imunity z přírody

Colostrum, nebo také mlezivo, je první mléko, které samice savců produkují těsně po porodu pro svá novorozeňata. Tato zázračná tekutina je plná cenných látek, které pomáhají organismu mláděte vybudovat silnou imunitu. A užitečné jsou i pro člověka.

Co colostrum obsahuje

Colostrum je unikátní vysokým obsahem imunoglobinů, které výrazně posilují imunitu. Obsahuje také růstové a metabolické látky, enzymy, aminokyseliny a celou řadu velmi důležitých vitamínů a minerálů. Skládá se z více než 82 životně důležitých látek v dokonalé přírodní rovnováze. Je tak jednou z nejkomplexnějších živin pro savce, a to včetně člověka.

Kolostrum

Jaké má colostrum účinky

Účinky colostra na posílení imunity byly potvrzeny řadou lékařských studií. Laktoferin obsažený v colostru je jednou z nejmocnějších podpor imunitního systému, jakou známe. Colostrum pomáhá onemocněním nejen předejít, ale také zkrátit a zmírnit jejich průběh.

Kromě efektivní podpory obranyschopnosti navíc napomáhá hojení a regeneraci po úrazech či operacích a má pozitivní vliv také na regeneraci zažívacího systému. Zvyšuje celkovou fyzickou výkonnost a působí pozitivně na funkci celého organismu.

Studie potvrdila účinnost colostra proti chřipce

Italská studie z roku 2007 potvrdila, že potravinové doplňky z kravského colostra brání chřipce dokonce účinněji než vakcína. Výzkumní pracovníci v San Valentinu porovnávali účinnost tablet z colostra (900 mg jednou ráno) s očkováním proti chřipce na zdravých lidech ve věku 30-80 let. Výzkumníci se zabývali počty chřipkových epizod během dvouměsíční léčby a ještě měsíc poté. Zaměřili se také na počet dní, kdy byli testovaní jedinci nemocní.

Výsledek byl takový, že lidé, kteří užívali colostrum, vykazovali nižší počet případů onemocnění chřipkou než lidé, kteří byli proti chřipce očkovaní. Studie také ukázala, že počet chřipkových dní u lidí, kteří užívali colostrum, byl třikrát nižší než u lidí, kteří byli očkovaní. Účinnost colostra na lidskou imunitu je tak nesporná.

colostrum, kolostrum

Kdy colostrum užívat

Colostrum můžete užívat jako prevenci k posílení imunity dlouhodobě. Vašemu tělu ale výrazně prospěje zejména v těchto situacích:

  • Onemocnění – colostrum pomůže zmírnit a zkrátit průběh onemocnění. Pomáhá tělu v boji s viry, bakteriemi a dokonce i plísněmi a parazity.
  • Úraz – colostrum podporuje regeneraci buněk a tkání, pomůže vám tak při rekonvalescenci po úrazu nebo operaci.
  • Zvýšená psychická zátěž – podpoří vás také při stresu, stavu psychického vyčerpání i deprese a při zvýšené únavě.
  • Podpora trávení – colostrum regeneruje sliznici trávicího traktu a tím napomáhá trávení.
  • Fyzická aktivita – látky v kolostru napomáhají regeneraci a růstu svalů.
  • Redukce váhy – růstové faktory colostra podporují také spalování tuků. Pomáhají při syntéze proteinů a využití glukózy.
  • Těhotenství a kojení – nejenže colostrum brání onemocnění v těhotenství a tím chrání miminko, ale pomáhá také nastartovat a usnadnit kojení.

Pro člověka je nejvhodnější kravské colostrum

Lékaři zjistili podobnost složení kravského colostra s lidským colostrem, lidský organismus ho proto skvěle snáší. Kravské colostrum obsahuje čtyřnásobně více životně důležitých látek než to lidské, což z něj dělá neocenitelnou podporu lidského organismu.

Rozhodující je kvalita

Jedním z nejdůležitějších faktorů ovlivňujících obsah důležitých imunoglobulinů v colostru je doba jeho odběru po porodu. Proto SENZA Colostrum obsahuje pouze mlezivo odebírané do 12 hodin od narození telátka.

Dalším důležitým faktorem je metoda jeho zpracování. Senza Colostrum je zpracováváno procesem tzv. lyofilizace (vymrazování, sublimační sušení). Při tomto postupu se malé kousky látky nejdříve rychle zmrazí a poté suší. Tohoto postupu se užívá k sušení tzv. termolabilních látek, které se při běžných metodách sušení rozkládají. Potravina si tak zachová všechny své účinné látky.

SENZA Colostrum je kvalitní český výrobek z jižní Moravy.

colostrum