Lymská borelióza: jak se chránit a jak zmírnit její průběh

Lymská borelióza je infekční nemoc, kterou nejčastěji přenášejí klíšťata, uvažuje se však o tom, že by jejím přenašečem mohl být i jiný krev sající hmyz. Způsobuje především problémy nervového systému a pohybového aparátu, bolest svalů a kloubů, v krajním případě až paralýzu. Ne všichni, kdo chytí infikované klíště, se ale musí nakazit. Co dělat, abychom se borelióze vyhnuli, jak ji rozpoznat a jak podpořit naše zdraví, když už jsme byli infikováni?

Nejdůležitější je prevence

Nejspolehlivějším způsobem, jak se borelióze vyhnout, je samozřejmě vyvarovat se kontaktu s klíšťaty. Vlivem změn klimatu jsou klíšťata aktivní od časného jara až do prvních podzimních mrazů a najdeme je dokonce ve výšce i 1000 metrů nad mořem. Nejen v přírodě, ale i v městských parcích bychom se proto měli chránit vhodným oblečením zakrývajícím končetiny i hlavu a repelentem určeným přímo na klíšťata.

Pokud už na sobě přisáté klíště najdeme, je velmi důležité dodržet správný postup vytažení. I když je dané klíště infikované, nemusí nás ještě s určitostí nakazit. Místo kolem přisátého klíštěte nejprve vydezinfikujeme, vezmeme si rukavice a pinzetu. Klíště chytíme za hlavičku co nejblíže ke kůži a nemačkáme ho, ani s ním nevikláme. Vytáhnout bychom ho měli směrem nahoru. Bakterie borélie mohou do těla proniknout i přes kůži, klíštěte se proto nedotýkáme.

lymská borelióza, jak se chránit_1

Jaké jsou příznaky lymské boreliózy

Prvním znakem infekce lymskou boreliózou je červená skvrna kruhového tvaru kolem oblasti, kde bylo klíště přisáté. Toto místo proto v příštích několika týdnech kontrolujte. Další příznaky boreliózy a její celkový průběh jsou do značné míry individuální. Někdy ji rozpoznáme velmi snadno, jindy je možné mnohé přehlédnout.

Pro boreliózu je však typický průběh v několika fázích. V první fázi můžete cítit:

  • potíže připomínající chřipku,
  • horečku se zimnicí,
  • bolesti hlavy,
  • bolesti svalů a kloubů,
  • otoky lymfatických uzlin.

Nástup nemoci bývá někdy asymptomatický, což ale později může způsobit problémy, protože nemoc nebyla léčena již od počátku. Druhá fáze onemocnění přichází po jednom až čtyřech měsících od kousnutí klíštěte a postihuje především klouby, nervový systém a srdce. Kromě bolestí svalů, kloubů a hlavy se může přidat také porucha srdečního rytmu, zánět spojivek či obrna lícního nervu. Skvrna, která byla na počátku boreliózy kolem místa kousnutí, se může rozšířit na další části těla.

lymská borelióza, jak vypadá skvrna po kousnutí klíštětem

Nemusíte se ale děsit. Pokud jste nemoc nezanedbali a po prvních příznacích (zejména rozpoznání skvrny na kůži) navštívili lékaře a začali léčbu, k těmto závažnějším komplikacím s největší pravděpodobností nedojde. Jsou případy, kdy ani bez důkladné léčby nenastanou závažnější problémy, příznaky boreliózy se ale mohou projevit i s časovým odstupem, není proto dobré ji podceňovat. Pokud nemoc dojde do třetí fáze, která může nastat i několik let od infikování, mnohdy dochází k trvalým změnám. Nejzávažnější komplikací je především zánět mozku a míchy.

Borelióza je účinně léčena antibiotiky a antimykotickou stravou. Špatnou zprávou bohužel je, že si vůči ní tělo nevytváří rezistenci a neexistuje ani účinná vakcína, která by tomuto onemocnění zabránila.

Jak zmírnit průběh boreliózy

Vzhledem k tomu, že borelióza postihuje pohybový aparát, je doprovázena nepříjemnou bolestí svalů a kloubů. Aby se naše tělo dokázalo s infekcí vypořádat a nemoc měla pouze lehký průběh, je samozřejmě důležitá silná imunita. Té dosáhnete především vyváženou stravou bohatou na vitamíny a minerály, pravidelným pohybem, dostatečným spánkem a vyhýbáním se stresu.

Speciálně pro posílení imunity a zmírnění nežádoucích projevů po kousnutí klíštětem byl navržen přírodní doplněk stravy Duolife BorelissPro®. Obsahuje fenolické sloučeniny, alkaloidy, iridoidy, kyselinu chlorogenovou a další látky, které pomáhají tělu vypořádat se s projevy lymské boreliózy, ale také očistit tělo od dalších parazitů. Spolu s léčbou stanovenou vaším lékařem brzdí vývoj nemoci a zmírňuje její průběh. Stejně jako všechny produkty značky Duolife je BorelissPro® z čistě přírodních surovin bez genetické modifikace a bez využití konzervantů.

Zjistit více o přírodním doplňku strvy Duolife BorelissPro®

Duolife BorelissPro proti borelióze