Co je oxidační stres a proč se mu bránit

Všichni tušíme, že oxidační stres má na naše tělo negativní vliv, méně z nás už ale ví, co přesně způsobuje a proč bychom se mu měli vyhnout. Vysvětlíme vám, jak oxidační stres vzniká, jaké může mít následky i jak před ním tělo chránit.

Co je oxidační stres

Abychom pochopili oxidační stres, musíme si nejdříve vysvětlit, co jsou to volné radikály a antioxidanty.

Volné radikály

Volné radikály vznikají jako vedlejší produkt okysličování a látkové výměny. Jsou to v podstatě atomy či skupiny atomů s nepárovým počtem elektronů, tedy s jedním elektronem navíc. Takovéto atomy se rychle navazují na další, kterým také berou po jednom elektronu, a tak i je přeměňují na volné radikály. Tím vzniká řetězová reakce.

Volné radikály jsou vysoce nestabilní a reaktivní, čím poškozují buňky našeho organismu. Ne všechny volné radikály jsou ale špatné. Některé tělo využívá pro boj s mikroby a patogeny.

Antioxidanty

Před poškozením buněk volnými radikály nás chrání antioxidanty. Tyto molekuly se spárují s volnými radikály, a zastaví tak nebezpečnou řetězovou reakci. V podstatě radikálu „darují“ jeden svůj elektron, čímž ho neutralizují. Antioxidanty jsou výjimečné svou stabilitou. I když darují jeden svůj elektron, nepromění se ve volný radikál. Tento proces v těle probíhá nepřetržitě.

Oxidační stres

Pokud je naše přirozená antioxidační ochrana silná a funguje správně, volné radikály nemají sebemenší šanci. V určité míře jsou navíc volné radikály potřebné. Napomáhají totiž ochraně zdravého organismu a jsou nezbytnou součástí života každé buňky.

Problém nastává, když je naše antioxidační ochrana nedostatečná a volné radikály se přemnoží Volné radikály pak napadají a ničí zdravé buňky. A právě tento stav nazýváme jako oxidační stres.

Jaké problémy může oxidační stres způsobit

Pravděpodobně jste slyšeli o spojitosti oxidačního stresu a stárnutí. Ano, je to opravdu tak. Oxidační stres způsobuje předčasné stárnutí, a to nejen kůže. Právě proto existuje spousta doplňků stravy a kosmetiky s obsahem antioxidantů, které mají tomuto předčasnému stárnutí zabránit.

U pleti vystavené oxidačnímu stresu se snižuje tvorba a aktivita některých kožních buněk, což vede k narušení kožní bariéry. Pokožka postupně ztrácí vlastní přirozenou ochranu před vnějšími vlivy, dochází ke vzniku pigmentových skvrn, zánětlivých změn a různých abnormalit v pružnosti kůže.<

Oxidační stres ale může způsobovat i řadu onemocnění jako:

  • Deprese,
  • projevy připomínající alergie,
  • ateroskleróza,
  • parkinsonova nemoc,
  • alzheimerova nemoc,
  • zánětlivá onemocnění,
  • srdeční selhání, infarkt,
  • chronický únavový syndrom,
  • autoimunitní choroby.

antidepresiva, nežádoucí účinky

Jak vzniká a jak se projevuje

Jak ale vůbec poznat, že za vašimi zdravotními problémy může stát právě oxidační stres? Na vznik oxidačního stresu má vliv řada faktorů. V ohrožení jsou především lidé žijící nezdravým stylem. To znamená sedavé zaměstnání a nedostatek pohybu, nezdravá strava s nedostatkem ovoce a zeleniny, kouření, alkohol, ale také vysoká spotřeba léků.

Mezi viditelné příznaky oxidačního stresu pak patří také:

  • Nedostatek energie,
  • skleslost,
  • unavená, bledá a křehká pleť,
  • pigmentové skvrny, vrásky a další příznaky stárnutí v nízkém věku.

Jak se oxidačnímu stresu bránit

Vznik volných radikálů není možné úplně eliminovat. Jsou přirozenou součástí procesů v našem organismu a vznikají také vlivem znečištěného venkovního prostředí. Podpořit ale můžeme vznik antioxidantů, které volné radikály neutralizují.

Jak už jsme řekli, zásadní vliv na vznik oxidačního stresu má náš životní styl. Potřebujeme se tedy vyhnout nezdravým, zejména průmyslově zpracovaným potravinám, dopřát si dostatek pohybu, spánku a omezit kouření, alkohol a spotřebu léků.

Výjimečně bohaté na antioxidanty jsou pak některé druhy ovoce a zeleniny, ale i dalších potravin. A to zejména:

  • Lesní ovoce - zejména borůvky, maliny a jahody,
  • artyčok,
  • kapusta,
  • červené zelí,
  • řepa,
  • špenát,
  • goji,
  • fazole,
  • pekanové ořechy,
  • hořká čokoláda (alespoň 70 % kakaa).<

antioxidanty

Molekulární vodík

Není to tak dávno, co japonští vědci zjistili, že molekulární vodík má jako účinný antioxidant velký potenciál. Molekulární vodík je malý vědecký zázrak. Vodík může mít obrovský dopad jako nový a inovativní terapeutický nástroj tam, kde moderní medicína neumí dobře pomoci od závažných zdravotních problémů (Huang et al., 2010). Jedná se zejména o ty zdravotní problémy, které označujeme jako chronické.

<Díky své malé molekulární velikosti se molekulární vodík dokáže velmi rychle dostat ke všem důležitým orgánům. Jeho antioxidační schopnosti jsou skutečně výjimečné, prospěšný je ale i v jiných oblastech. Dokáže zvýšit výkon, snížit únavu, urychlit regeneraci po sportovních výkonech a úrazech a odbourávat kyselinu mléčnou. Snižuje také překyselení organismu, regeneruje DNA a biologicky omlazuje organismus.

Nejpraktičtější způsob užívání molekulárního vodíku je pomocí vodíkových tablet rozpustných ve vodě nebo klasických tablet k perorálnímu užití.<

H2 FORTE 120 tablet