11 účinků kolagenu a jeho potravinové zdroje

Kolagen je základním stavebním kamenem pojivových tkání a tvoří přibližně 30 % všech bílkovin v lidském těle. To si ho přirozeně vytváří, s přibývajícím věkem ale tuto schopnost pomalu ztrácí a po dosažení šedesáti let už není schopno kolagen tvořit téměř vůbec. Proč je pro nás kolagen tak důležitý a jak ho tělu dodat v podobě potravin?

Účinky kolagenu

Kolagen je často nazýván elixírem mládí. A to proto, že jeho účinky se výrazně projevují i na našem vzhledu. Pozitivně ale působí na celou řadu oblastí našeho zdraví:

  1. Zlepšuje zdraví a elasticitu pokožky. Zpomaluje její vysušování a tvorbu vrásek.
  2. Brání vzniku pigmentových skvrn, strií a celulitidy.
  3. Pomáhá při aknózní pleti, zánětu pokožky nebo při alergických kožních reakcích.
  4. Udržuje vlasy lesklé a silné, zamezuje jejich vypadávání.
  5. Vyživuje nehty, zuby a dásně (účinný i v boji proti paradentóze).
  6. Podílí se na správném fungování pohybového aparátu, snižuje bolesti kloubů a je prevencí vůči jejich degeneraci, posiluje také svaly.
  7. Zpomaluje řídnutí kostí při osteoporóze.
  8. Urychluje hojení po zlomeninách, jizvách, poraněních a popáleninách.
  9. Pomáhá hojit poškozenou stěnu střeva, zklidňuje jeho sliznici. Aminokyseliny obsažené v kolagenu budují tkáň, která vystýlá tlusté střevo, proto je jeho užívání vhodné i při syndromu děravého nebo dráždivého tračníku, při refluxu žaludečních šťáv či Crohnově chorobě.
  10. Zlepšuje zdraví jater a minimalizuje případné poškození způsobené vstřebávání cizích látek, toxinů a alkoholu.
  11. Slouží jako prevence vůči kardiovaskulárním chorobám (zmenšuje množství tuku v artériích, předchází kornatění tepen a napomáhá k lepší cirkulaci krve v nich).

kolagen pro krásnou pleť

Zdroje kolagenu v potravinách

Jak už jsme zmínili, schopnost našeho těla vytvářet kolagen se s přibývajícím věkem snižuje. Věk ale není jediným důvodem pro přijímání kolagenu zvenčí. Doplňovat byste ho měli i v případě, že aktivně sportujete nebo máte v práci těžkou fyzickou zátěž. Jeho vyšší příjem je vhodný také pro mladistvé v období růstu a pro těhotné a kojící ženy.

Jaké potraviny kolagen přímo obsahují nebo naše tělo podpoří v jeho přirozené tvorbě?

  • Zelí (více druhů) – obsahuje látky podporující produkci kolagenu, a tím hydrataci pokožky. Těmito látkami jsou například lutein, tiokyanáty, isothiokyanáty, sulforafan a další.
  • Fazole – zdravá a pro pokožku prospěšná luštěnina s obsahem kyseliny hyaluronové. Zlepšuje syntézu kolagenu a podporuje růst kožních buněk.
  • Mrkev – obsahuje vitamín A, který se podílí na tvorbě kolagenu i na zpomalování jeho rozpadu. Zpevňuje a stimuluje derm – vrstvu kůže, v níž se kolagen nachází.
  • Sójové produkty – sójové mléko či sýr vám pomůže zbavit se jemných vrásek, a to díky genisteinu, který zlepšuje tvorbu kolagenu.
  • Lněná semínka a vlašské ořechy – jsou výborným zdrojem důležitých omega-3 mastných kyselin. Mimo jiné zvyšují i ​​tvorbu kolagenu.
  • Červené ovoce – například třešně nebo jahody zvyšují hladinu kolagenu a zpomalují stárnutí pokožky.
  • Citrusové plody – citrony a pomeranče díky obsahu vitamínu C zvyšují množství kolagenu. Při nedostatku „céčka" je externí přísun kolagenu v podstatě zbytečný.
  • Olivy (černé i zelené) – představují zdroj síry, která podporuje tvorbu kolagenu. Jsou doporučenou potravinou i pro mastnou a aknózní pleť.
  • Vaječný bílek – je bohatý na prolin a lysin, jež napomáhají tvorbě vlastního kolagenu.
  • Vývary z kostí – jsou jednoduchým, chutným a rychle vstřebatelným zdrojem kolagenu. Někteří odborníci doporučují i ​​aspiky a želatiny, samozřejmě ty bez obsahu syntetických látek.

kolagen v potravinách_1

Chcete si zajistit všechny účinky kolagenu?

Pokud tyto potraviny nepatří do vašeho každodenního jídelníčku, kolagen můžete tělu dodat formou doplňků stravy. V naší nabídce pro vás máme kolagen v tekuté formě nebo ve formě tablet. Oba dva obsahují navíc vitamín C, který je nezbytný pro jeho efektivní vstřebání. Tekutý kolagen značky DuoLife má také kyselinu hyaluronovou a celou řadu antioxidantů pro ještě větší účinky na elasticitu pleti, sílu vlasů a nehtů, ale i kloubů.

duolife-collagen-certifikaty