Trpíte častou únavou? Možná za to může nedostatek železa.

Únava, vyčerpanost a zadýchávání i u jednoduchých činností. Poznáváte se? Na vině může být nedostatek železa, který je nezbytný pro správný přenos kyslíku. Jeho nedostatkem trpí více lidí, než byste možná čekali. Zjistěte, zda je to i váš případ a naučte se s tím účinně bojovat.

3_1

Proč je železo důležité?

Železo se v lidském těle nachází v hemoglobinu - červeném barvivu. To je součástí červených krvinek, které se v těle starají o přenos kyslíku. Železo je tedy důležité pro správnou činnost srdce a svalů. Dostatečné zásobování kyslíkem je nezbytné pro správnou funkci nervové soustavy, koncentraci a paměť. Železo také působí proti únavě a vyčerpání.

Kdo je nedostatkem železa více ohrožený?

Často jsou s nedostatkem železa spojovány těhotné a kojící ženy, protože v tomto období potřebují mnohem více železa, než obvykle. Nedostatkem železa mohou trpět i mladí a dospívající, nakolik jim zásoby nemusí stačit; vegani nebo vegetariáni kvůli bezmasé stravě a ženy se silnější menstruací kvůli ztrátě většího množství krve. Kromě toho nedostatkem železa mohou trpět i lidé, kteří podstoupili nějakou operaci, při které přišli o jisté množství krve.

Obsah železa v těle negativně ovlivňuje nadměrná konzumace černého čaje, kávy nebo čokolády, protože tyto potraviny zabraňují jeho vstřebávání. Naopak, vitamin C jeho vstřebávání podporuje. Za nedostatkem železa stojí často i drastické diety, kdy nedochází k dostatečnému přísunu živin.

Jak poznat nedostatek železa?

Varovnými signály nedostatku železa jsou například celková slabost, brnění v lýtkách, nevolnost, bledost, pocit na omdlení, lámavé nehty, suché vlasy, jejich vypadávání nebo časté zadýchávání. Dlouhodobý nedostatek železa pak způsobuje až anémii (chudokrevnost). Anémie může vést ke snižování tělesné výkonnosti a častému omdlévání. Typickým poznávacím znakem člověka s anémií je bledost, únava a dušnost. Těmto lidem se hůře hojí rány a mohou trpět na opakované infekce.

Kde ve stravě železo najdeme?

Železo přijímáme zejména ze stravy a lze jej nalézt v potravinách, jako je červené maso, vnitřnosti, quinoa, brokolice, tofu, hořká čokoláda, sušené ovoce, ořechy, ale i zelený ječmen nebo spirulina.

2_2

Jak železo doplnit snadno a rychle?

Pokud si myslíte, že nepřijímáte dostatek železa, můžete sáhnout po doplňcích výživy. Enerex Essentials obsahuje čistě přírodní prášek z organicky pěstované lucerny, zeleného ječmene a modrozelené řasy spiruliny.

O správnou funkci a hladinu krvinek se postará DuoLife My Blood v tekuté formě, která zaručí lehčí vstřebávání.

Na podporu tvorby červených krvinek a zmírnění únavy a vyčerpání poslouží přírodní doplněk stravy Salus Floradix Železo+, který obsahuje extrakty z kopřivy, špenátu a mořské hnědé řasy.

Pro zlepšení vstřebávání železa ho doporučujeme užívat spolu s vitamínem C, například s Lipozomálním vitamínem C.