9 tipů, jak zlepšit koncentraci a pořádně se soustředit

Potřebujete dokončit důležitý pracovní úkol, ale vaše myšlenky stále někam odbíhají? Nebo někoho posloucháte a po chvíli si uvědomíte, že nevíte, o čem vlastně mluvil? Pak máte stejně jako velké množství dalších lidí problém s koncentrací. V dnešní době, kdy má tolik rozptylujících podnětů, to není nic neobvyklého. Dobrou zprávou je, že koncentrace se dá vylepšit osvojením určitých návyků i tréninkem. Poradíme vám, jak na to, abyste se mohli zase plně soustředit.

1. Ukliďte své pracovní místo

Nepořádek má na naše soustředění silný negativní vliv. Proto si váš pracovní prostor ukliďte, aby bylo na otevřené ploše co nejméně předmětů. Vše by mělo mít své místo, kde to snadno najdete, ale nemusíte to mít neustále na očích.

Pořádek si udělejte i v počítači. Roztřiďte všechny soubory do složek a promažte nebo archivujte, co už nepotřebujete. Stejně tak si uspořádejte i e-mailovou schránku.

koncentrace - home office

2. Práci detailně plánujte

Plánování je základem úspěchu. Nenoste všechno v hlavě, ale úkoly a myšlenky si sepisujte na jedno místo. Jakmile se během dne objeví něco nového, připište to na seznam a už se tím nezabývejte, dokud nedokončíte aktuálně rozdělanou práci.

Každý den ráno nebo ještě předchozí den večer si naplánujte úkoly na daný den. Vždy jen tolik, kolik dokážete reálně stihnout. Jinak byste večer odcházeli domů frustrovaní. Den si ideálně plánujte do kratších časových bloků a přesně určete, co chcete během kterého bloku stihnout.

3. Dělejte si pravidelné přestávky

Aby váš systém detailního plánování fungoval, musíte do něj zakomponovat i pravidelné přestávky. Opravdu nikdo nevydrží pracovat čtyři a více hodin v kuse s plným soustředěním. Dělejte si proto plánované pauzy na kávu, prohlédnutí sociálních sítí, protažení nebo třeba poslech hudby. Ideální je po každé odpracované hodině věnovat 10 minut odpočinku.

4. Zapomeňte na multitasking

Pozornost upínejte vždy jen na jednu věc. Nesnažte se toho dělat více najednou, náš mozek na to zkrátka není uzpůsobený. Pokud budete přepínat mezi různými úkoly, zabere vám jejich dokončení více času, a nebo je uděláte v horší kvalitě, protože nepůjdete do hloubky. Multitasking mozku způsobuje stres, protože musí být pořád ve střehu, aby se v úkolech neztratil. A to pak vede k větší chybovosti.

5. Trénujte koncentraci pomocí cvičení

Existuje hned několik způsobů, jak mozek trénovat k lepšímu soustředění. Nezabere to více než 5 až 10 minut denně a výsledky se dostaví velmi brzy. Tady je několik způsobů, jak mozek trénovat:

  • Sledování hodinek - vezměte si hodiny nebo budík s vteřinovou ručičkou a věnujte veškerou pozornost jejímu pohybu. Zkuste vydržet celé kolo – od dvanáctky ke dvanáctce. Udržet pozornost celou minutu je těžší, než se zdá. Pokaždé, když začněte myslet na něco jiného, počkejte, až ručička dojde opět na dvanáctku, a začněte znovu.
  • Poslech hudby - pusťte si hudbu a plně se soustřeďte na její tóny, hlas zpěváka/zpěvačky, text nebo třeba použité nástroje. Zkuste to vydržet po celou jednu písničku tak, abyste nemysleli na nic jiného.
  • Pozorné čtení - pozorně si přečtěte nějaký článek a všímejte si i detailů. Pak sami nahlas převyprávějte, o čem článek byl. Zkuste být co nejpodrobnější.

Untitled design (9)

6. Odstřihněte se od rušivých vlivů

Ano, to znamená i od sociálních sítí. V době, kdy potřebujete být nejproduktivnější a hluboce se soustředit, vypněte všechny notifikace jak na sociálních sítích, tak v e-mailu, zavřete všechny nepotřebné lišty ve vyhledávači a ideálně dejte telefon do tichého režimu a schovejte ho do šuplíku, ať není na očích. Pokud k práci nepotřebujete internet, vypněte ho.

Nemusíte se takto odstřihnout na dlouhou dobu. Pokud si během dne vyhradíte třeba dvě hodiny na hlubokou koncentraci, kdy vás opravdu nebude moct nic rušit, zvládnete udělat velké množství práce. A zbytek dne už budete mnohem klidnější, protože svůj hlavní úkol máte z krku.

7. Meditujte a hýbejte se na čerstvém vzduchu

Možná vás hned napadne, že na to přece nemáte čas. Takových 15 minut meditace nebo půlhodinová procházka na čerstvém vzduchu denně vám ale dokážou ušetřit i několikanásobně více času. Přijdete totiž na jiné myšlenky a až se vrátíte zpět k rozdělané práci, vaše mysl bude mnohem jasnější a práce efektivnější. Vyzkoušejte to alespoň na týden a uvidíte, že se výsledky dostaví.

meditací proti lupénce

8. Respektujte váš biorytmus

Největší výkonnosti zpravidla dosahujeme dopoledne mezi 9:30 a 11:30 hod. Neplatí to ale úplně pro všechny. Roli hraje náš individuální chronotyp, tedy to, jestli jsme skřivan nebo sova. Pozorujte, jak se vaše energie během dne mění a podle toho si plánujte náročnější úkoly, které vyžadují větší soustředění.

Až zjistíte, kdy jste nejproduktivnější, udržujte v tom pravidelnost. Váš mozek si navykne, kdy má podávat největší výkon, a vaše mentální energie nebude tolik kolísat například podle toho, jak jste se zrovna vyspali.

9. Podpořte mozek přírodními doplňky stravy

Existuje celá řada přírodních látek, které mají prokázané pozitivní účinky na funkce mozku. Dokážou posílit paměť, stimulovat mozkovou činnost, podpořit schopnost koncentrace i ulehčit zvládání stresových situací.

Sílu hned několika takových přírodních zdrojů kombinuje tekutý doplněk stravy Duolife My Mind. Hlavními účinnými složkami jsou patentované látky CogniviaTM a Aronvit®, které byly speciálně navržené tak, že přípravek Duolife My Mind přináší účinky už po jedné hodině od užití jedné dávky. Tyto účinky se pak s pravidelným užíváním dále stupňují. Podporuje koncentraci, paměť a kognitivní procesy.

duolife my mind