Kolagen - zázrak pro vaše vlasy

Ne nadarmo se říká, že vlasy jsou korunou krásy. Jejich kvalita je částečně dána genetikou, především ale odráží zdraví našeho těla. Vypadáváním nebo řídnutím vlasů přitom trpí ženy i muži. Řešením těchto problému může být kolagen. Většina lidí jej spojuje se zdravím kostí a kloubů, tím však jeho účinky nekončí. Pomáhá také ke zpevnění vlasů, vyvolává růst vlasů nových a dodává jim potřebou výživu. A totéž platí i pro nehty a krásnou pokožku.

1

Jak kolagen funguje?

Vlasy jsou tvořeny převážně keratinem. Od něho se odvíjí kvalita vlasů, objem, pevnost i délka, do které dorůstají. Pro dostatečnou produkci keratinu je přitom nezbytná kvalitní výživa. Keratin tvoří několik aminokyselin a jednou z nich je i kolagen. Kolagen je pojivovou látkou buněk, čímž vytváří jejich pevnost.

Díky antioxidačním účinkům navíc léčí vlasové folikuly, z nichž vlasy vyrůstají, a pomáhá bojovat proti šedivění. To je spojeno převážně s věkem, kdy dochází k poškození buněk, které jsou zodpovědné za barvu vlasu. Kolagen může pomoci tomu, aby k těmto procesům nedošlo.

V čem mi kolagen pomůže?

1. Podpoří růst nových vlasů

Kolagen se stará o vlasové folikuly, které jsou zodpovědné za růst vlasů. Užíváním kolagenu jsou folikuly zdravé a produkují vlasy rychleji.

2. Vlasy budou hustší

Jelikož se kolagen stará o vlasové folikuly, ty produkují více vlasů, které budou nakonec hustší a pevnější.

3. Lesk, kvalita a pružnost vlasů

Kolagen se stará o správnou funkci mazových žláz, které pokožku hydratují. Díky jejich správnému fungování jsou vlasy vyživené a lesklé.

4. Chrání vlasy

Antioxidační účinky kolagenu chrání organizmus, který je schopen zvládat větší zátěž a rychleji se regenerovat. Vlas je pak lépe chráněn při mechanické zátěži.

5. Účinky na zbytek těla

Kolagen zpevní pleť, která bude následně vyživená, bez vrásek a vypnutá. Pomůže při kožních chorobách a hojení zranění. Klouby a kosti budou regenerované, a nebudete tak čelit dalším možným zraněním. Kolagen také vyřeší problém s lámavými a křehkými nehty.

2

Jaký kolagen pro zdravé vlasy zvolit?

V živočišných tkáních se nachází celkem 27 druhů kolagenu. Pro lidi jsou však nejdůležitější první 3 typy. První typ se stará o strukturu kůže, kostí a šlach. Druhý typ tlumí nárazy v kloubech. Třetí typ se nachází v mladých organismech - tvoří strukturu svalů a orgánů.

Pro vlasy je nejdůležitější první typ, který lze nalézt především v mořském kolagenu. Mořský kolagen bývá označován také jako rybí a v těle se velmi rychle vstřebává. Je bohatý také na jiné aminokyseliny, které jsou potřebné pro zdraví těla a imunitu.

Mořský kolagen můžete užívat ve formě prášku.