Malý orgán s velkou funkcí to je štítná žláza

Malý orgán s velkou funkcí. Štítná žláza má v našem těle důležitou roli, její špatná funkce přitom potká za život až 10 % lidí. Jak poznat, že vaše štítná žláza nefunguje správně, kdy zajít k lékaři a jak správnou funkci štítné žlázy podpořit?

Proč je štítná žláza tak důležitá

Štítná žláza patří mezi žlázy s vnitřní sekrecí (žlázami s vnější sekrecí jsou například potní nebo mazové). Produkuje hormony, které putují přímo do krve a jsou dopravovány do všech tkání těla. Těmito hormony jsou tyroxin, trijodtyronin a kalcitonin.

Hraje důležitou roli v celé řadě tělesných procesů. Hormony, které štítná žláza produktuje, mají vliv na metabolismus živin, uvolňování energie, dělení a růst buněk a správnou funkci srdce, mozku, svalů a dalších orgánů. Zásadní úlohu má také v těhotenství. Pokud nefunguje správně, zvyšuje se riziko potratu, matce hrozí těhotenská cukrovka, předčasný porod a miminku neurologické postižení mozku.

štítná žláza

Poruchy funkce štítné žlázy

Poruchy ve funkci štítné žlázy rozlišujeme dvojí – podle toho, jestli produkuje hormonů příliš málo nebo moc. Při nedostatečné funkci (hypofunkci) mluvíme o hypotyreóze, při nadbytečné funkci (hyperfunkci) pak o hypertyreóze. Onemocnění štítné žlázy je poměrně běžné, převládá její hypofunkce. Postihuje lidi všech věkových skupin, převážně však ženy. U žen je pravděpodobnost onemocnění štítné žlázy asi čtyřikrát vyšší než u mužů!

6 příznaků, že s vaší štítnou žlázou není něco v pořádku

Že vaše štítná žláza nefunguje, jak má, poznáte podle několika signálů. Není ale tak jednoduché tyto signály přisoudit právě štítné žláze. Snadno je můžete zaměnit například za důsledek stresu. Tady je šest hlavních příznaků:

  1. Únava a potíže se spánkem – únava a pocity letargie doprovází především hypofunkci štítné žlázy. Při hyperfunkci vás mohou trápit problémy se spánkem.
  2. Neklid, nervozita, nesoustředění – špatnou funkci štítné žlázy poznáte i na psychice. Kromě neklidu a nervozity můžete pozorovat zhoršení paměti, záchvaty netrpělivosti a demotivaci. Dostavit se mohou i fyziologické projevy jako silné bušení srdce a třes rukou.
  3. Výkyvy váhy – při zvýšené funkci štítné žlázy se zrychluje srdeční činnost a metabolismus a dochází k úbytku na váze. Při snížené funkci je typické naopak přibírání, a to především jako důsledek únavy a chuti na nezdravá jídla.
  4. Špatná termoregulace – dalším signálem je nadměrné pocení a návaly, nebo naopak věčně chladná pokožka. Pozorovat můžete jemné a řídnoucí vlasy a třepící se nehty.
  5. Zhoršení kvality vlasů a nehtů – nezvykle jemné a řídnoucí vlasy a třepící se nehty. Ty však mohou být důsledkem celé řady dalších problémů nebo pouze výživových deficitů.
  6. Intimní problémy – u žen se projevuje nepravidelný cyklus, problémy s ovulací a snížení libida. Muži mají méně kvalitní spermie a při neléčení může dojít až ke sterilitě.

Kdy zajít k lékaři

Pokud se nemoc štítné žlázy odhalí včas, většinou je dobře léčitelná. V pokročilém stádiu už nepříjemně zasahuje do života, může ohrozit plodnost a v opravdu krajním případě i život. Vyšetření přitom není nijak nepříjemné. Stačí rozbor krve, případně ultrazvuk.

Pokud u sebe pozorujete výže popsané příznaky, informujte o tom svého lékaře. Ten často už pouhým pohmatem na váš krk, kde se štítná žláza nachází, dokáže rozpoznat její neobvyklou velikost a pošle vás na endokrinologické vyšetření.

test funkce štítné žlázy

Zásadní roli hraje jód

Pro správnou funkci štítné žlázy je zásadní jód. Ten se totiž nachází přímo v její struktuře. Denně byste měli přijmout 150 až 200 mikrogramů, ženy v období těhotenství pak 250 mikrogramů jódu. Zařaďte proto do jídelníčku dostatek mořských ryb a plodů a mořské řasy (kelp, wakame, nori). V období těhotenství si ale dejte pozor. Kvůli možnému obsahu rtuti se mořské ryby a plody nedoporučují. Rtuť totiž může mít negativní vliv na vývoj miminka. Raději proto sáhněte po bezpečných doplňcích stravy.

Pro udržení zdravé štítné žlázy je dobré zabezpečit také přísun vitaminu C, E a vitaminů skupiny B. Ty pomáhají při léčení hypertyreózy i hypotyreózy a výrazně se podílí na obnově správného fungování štítné žlázy a imunitního systému.

Novinkou je pak doplněk stravy Endogesin s účinnou látkou Talaromycin. Jedná se o patentovanou přírodní látku získávanou náročným biotechnologickým postupem z mikroskopické vláknité houby.