Konec neustálého stonání. Posílit dětskou imunitu pomůže colostrum

Sotva se vaše ratolest uzdraví a nastoupí zpátky do školy nebo školky, už zase má zvýšenou teplotu a nudli u nosu? Někdy se to zdá jako začarovaný kruh, jako rodič ale rozhodně máte možnost imunitu dětí podpořit. Prozradíme vám, jak dětská imunita funguje a jak ji posílit s pomocí colostra, ale i běžných každodenních činností, které mají také velký vliv.

Jak se utváří dětská imunita

Imunitní systém je jedním z nejsložitějších systémů našeho těla. Jeho vývoj začíná už okamžikem početí a nejzasadnější jsou pak první tři roky života. V této fázi se utváří střevní mikrobiom, který je základem pro správné fungování imunitního systému a celoživotní zdraví. Imunita se ale vyvíjí až do pubertálního věku.

V období před narozením a při kojení získává dítě obranyschopnost především od maminky. Dále se pak imunita vyvíjí při kontaktu s novými patogeny – při setkávání se sourozenci nebo jinými dětmi na hřišti, ve školce a poté ve škole. Právě proto jsou děti tak často nemocné. Jejich imunita se teprve utváří setkáváním s vnějším okolím. Za normální je považováno, pokud malé dítě prodělá za rok 6–12 infekcí.

dětská imunita

Čím imunitu dětí podpořit

I zdánlivě banální věci mohou mít na imunitu dětí velmi pozitivní vliv. Podpořit ji můžete těmito způsoby:

  • Více spánku a pohybu na čerstvém vzduchu – tyto dvě aktivity spolu úzce souvisí. Děti, které se každý den vyřádí na čerstvém vzduchu, totiž budou lépe a déle spát. A pohyb i spánek mají na imunitu zásadní vliv.
  • Méně přehnané sterilnosti – při vývoji imunity je důležité, aby děti přišly do přiměřeného kontaktu s viry a bakteriemi. Vytvoří si tak potřebné protilátky a příště se jim dokážou ubránit. Nesnažte se proto udržovat přehnaně čisté až sterilní prostředí a bránit dětem v kontaktu s kolektivem.
  • Méně antibiotik – nadužívání antibiotik zvyšuje rezistenci bakterií. Ty se tak stávají odolnější a jejich léčba je pak problematičtější. Běžná nachlazení nebo lehkou chřipku proto zkuste nejdříve léčit přírodní cestou. Určitě se ale poraďte s vaším lékařem.
  • Vyvážený jídelníček – snažte se dětem zajistit dostatek sezónního ovoce a zeleniny a také celozrnných potravin pro příjem vlákniny. Ta je důležitá především pro střevní mikrobiom.

Víme, že hlídat pečlivě jídelníček našich dětí není nic jednoduchého. Minimálně polovinu dne tráví ve škole nebo školce a spoustu zdravých potravin zkrátka odmítají jíst. Právě proto je dobré imunitu podpořit vhodnými doplňky stravy, jako je právě colostrum. Užívat ho mohou děti už od věku tří let.

děti a vitamíny

Proč zrovna colostrum?

Colostrum (nebo také mlezivo) je první mléko, které samice savců produkují několik hodin po porodu pro svá novorozeňata. Je plné cenných látek, které pomáhají organismu mláděte vybudovat silnou imunitu. A stejně užitečné je i pro člověka.

Co přesně colostrum obsahuje? Důležitý je především vysoký obsah imunoglobinů, které výrazně posilují imunitu. Dále jsou to růstové a metabolické látky, enzymy a celá řada velmi důležitých vitamínů a minerálů. Colostrum se skládá z více než 82 životně důležitých látek v dokonalé přírodní rovnováze. Je tak jednou z nejkomplexnějších živin pro savce, a to včetně člověka.

Colostrum prokázalo lepší účinnost proti chřipce než vakcína

Účinky colostra na posílení imunity byly potvrzeny řadou lékařských studií. Colostrum pomáhá onemocněním nejen předejít, ale také zkrátit a zmírnit jejich průběh.

Italská studie z roku 2007 potvrdila, že potravinové doplňky z kravského colostra brání chřipce dokonce účinněji než vakcína. V rámci studie porovnávali výzkumní pracovníci účinnost tablet z colostra (900 mg jednou ráno) s očkováním proti chřipce na zdravých lidech ve věku 30–80 let. Klíčové byly počty chřipkových epizod během dvouměsíční léčby a ještě měsíc poté. Zaměřili se také na počet dní, kdy byli testovaní jedinci nemocní.

Lidé, kteří užívali colostrum, vykazovali nižší počet případů onemocnění chřipkou než lidé, kteří byli proti chřipce očkovaní. Studie také ukázala, že počet chřipkových dní u lidí užívajících colostrum byl třikrát nižší než u lidí, kteří byli očkovaní. Účinnost colostra na lidskou imunitu je tak nesporná.

Kolostrum

Vyberte to správné colostrum pro děti

Dětský organismus má specifické potřeby, a proto je nezbytné mu doplňky stravy přizpůsobit. Vybírejte colostrum připravené speciálně pro děti.

Colostrum je vhodné užívat dlouhodobě nebo alespoň několik týdnů před nadcházejícím náročným obdobím (např. nástup do školy, podzimní chřipkové období). Vývoj imunity je totiž běh na dlouhou trať.

Pro kvalitu colostra je zásadní doba jeho odebrání od porodu. Ta by měla být ideálně do 12, maximálně do 24 hodin. Dalším důležitým kritériem je metoda zpracování. Nejšetrnější technikou, která v colostru zachová všechny cenné látky, je lyofilizace. Přesně takové colostrum v nejvyšší kvalitě pro vás máme v nabídce. Vybrat můžete dětské kozí kolostrum nebo dětské kravské kolostrum.