Nattokináza a její účinky na zdraví srdce a cév

Nemoci srdce jsou v Česku hlavní příčinou úmrtí. Podle statistického úřadu v jejich důsledku každoročně zemře až třetina lidí. Účinnou pomoc pro správné fungování srdce a cév přitom můžeme najít v přírodě. Seznamte se s enzymem zvaným nattokináza.

Co je nattokináza?

Nattokináza je enzym získaný z tradiční japonské fermentované sóji natto. Je čistě přírodního charakteru a získává se pomocí fermentace sojových bobů nepatogenní bakterií Bacillus subtilis natto.

Nattokináza je známá především pro svou schopnost čistit krev od nadměrného množství fibrinu, který krev zahušťuje a vytváří krevní sraženiny. Podporuje tak normální průtok krve, její cirkulaci a udržuje normální krevní tlak. Právě zvýšené hladiny fibrinu jsou jedním z nejrizikovějších faktorů pro kardiovaskulární nemoci. Ve skutečnosti existuje silnější souvislost mezi úmrtími na kardiovaskulární nemoci a hladinami fibrinu, než je tomu u cholesterolu.

V Japonsku se nattokináza využívá v tradiční medicíně už přes 2000 let. Existuje také předpoklad, že vysoká konzumace natto přispívá k dlouhověkosti japonské populace. Studie prokázaly, že souvisí se sníženým rizikem celkové úmrtnosti na kardiovaskulární onemocnění, především pak ischemické choroby srdce.

natto soja

Co o nattokináze zjistily lékařské studie

Nejčastěji studovaným účinkem nattokinázy je bezesporu její výše popsaný vliv na rozpouštění fibrinu. Ten prokázala například tato studie z roku 2015. Mimo to potvrdila také její silné antikoagulační účinky, tedy vliv na ředění krve.

Další studie z roku 2017 zkoumala účinky nattokinázy na lidi trpící aterosklerózou – kornatěním tepen. Po 26 týdnech podávání nattokinázy došlo ke snížení arteriálního plaku o 36,6 % a zvýšení „dobrého” HDL cholesterolu. Druhá skupina testovaných užívala lék simvastatin, který snížil arteriální plak pouze o 11,5 %, prokázal ale lepší účinky při snižování celkového cholesterolu.

Shrnutí účinků nattokinázy na kardiovaskulární systém:

  • Rozpouští přebytečný fibrin v krevních cévách, čímž zlepšuje cirkulaci krve a rozpouští krevní sraženiny.
  • Snižuje LDL (špatný) cholesterol a zvyšuje HDL (dobrý) cholesterol.
  • Snižuje viskozitu krve a zlepšuje její průtok. Díky lepšímu prokrvení nattokináza pomáhá také hojit křečové žíly a hemoroidy.

7 doprovodných účinků nattokinázy

Hlavní účinky nattokinázy souvisí se srdem a cévami. Díky tomu ale dokáže účinně pomoct také s řadou dalších oblastí našeho zdraví.

  1. Zmírňuje bolest – nattokináza má protizánětlivé účinky, a tak pomáhá pacientům se záněty kloubů (artritidou) a také mírní bolest při revmatoidní artritidě. Účinná může být také pro ženy s bolestivou menstruací nebo endometriózou.
  2. Zlepšuje mozkové funkce – díky ředění krve a čištění cév zlepšuje nattokináza také okysličení mozku, čímž dokáže zmírnit projevy mozkové mlhy a riziko Alzheimerovy choroby.
  3. Zlepšuje zrak – nattokináza se užívá k léčbě šedého zákalu čočky a sraženin ve sklivci.
  4. Podporuje plodnost – fibroidy a endometrióza jsou chronické bolestivé nemoci, které mohou způsobit neplodnost. Nattokináza pomáhá rozpouštěním fibrinů a endometriózy.
  5. Zmenšuje otoky – otoky mohou být způsobené také krevními sraženinami (trombózou). Nattokináza cíleně působí na tuto příčinu.
  6. Může eliminovat migrénu – pokud je migréna způsobena přílišnou hustotou krve a jejím zhoršeným průtokem do mozku, pravidelné užívání nattokinázy dokáže tuto příčinu zcela vyřešit.
  7. Zvyšuje libido u mužů – zhoršené prokrvení může snižovat mužské libido. Nattokináza se postará o její správnou cirkulaci a tím dokáže libido zvýšit.

Nattokináza ve formě doplňku stravy

Nejjednodušším způsobem, jak získat popsané účinky nattokinázy, jsou doplňky stravy. REVIT ProfiVit obsahuje nattokinázu v optimální denní dávce a také kurkumin, který má výjimečné protizánětlivé účinky, a je tak považován za přírodní antibiotikum. Kromě toho byl vědecky prokázaný jeho účinek na snížení hladiny LDL cholesterolu a tuků. Spolu se schopností kurkuminu snižovat shlukování krevních destiček, je zařazen mezi látky potlačující vznik aterosklerózy.

kurkuma

Kdy byste se nattokináze měli raději vyhnout

Přestože je nattokináza čistě přírodní a volně prodejnou látkou, nemusí být tím správným řešením úplně pro každého. Vyhnout byste se jí měli především pokud:

  • máte poruchy srážlivosti krve a užíváte léky jako Pelantan, Plavix, Ticlid, ale i aspirin,
  • jste před chirurgickým zákrokem (a potřebujete tak zabránit přílišnému krvácení),
  • máte nemocná játra,
  • máte nízký tlak,
  • často krvácíte z nosu (je potřeba zvýšit příjem vitamínu C),
  • jste těhotná nebo kojíte,
  • máte zvýšenou citlivost nebo alergii na sóju.