Prokázané účinky aloe vera na pokožku i vlasy

Aloe vera známe jako léčivou rostlinu už několik tisíc let. Na poli přírodní medicíny má pevné místo potvrzené řadou lékařských studií. O skvělých účincích aloe při vnitřním užívání jsme už psali, léčivě ale působí také na naši pleť. Přečtěte si, jaké kožní problémy pomáhá řešit a jak tuto rostlinku použít.

Pro hydrataci, zklidnění i proti vráskám

Aloe vera je skvělou péčí pro citlivou pokožku, která vyžaduje zvláštní pozornost. Pokud se potýkáte s častým zarudnutím, problémem rozšířených krevních cév nebo jste přecitlivělí na některé látky obsažené v kosmetice, pak je aloe vera správnou volbou. Dokáže zklidnit pokožku a zmírnit projevy podráždění.

Aloe vera má také schopnost vytvářet na pleti ochranný film, čímž udrží vlhkost uvnitř pokožky a chrání ji před vysušováním. Díky velmi lehké textuře je perfektní pro hydrataci mastné pleti.

Výtažek z aloe vera najdete také v řadě omlazujících kosmetických přípravků. Má skvělé antioxidanční účinky a napomáhá tvorbě nových buněk, čímž urychluje regeneraci. Kromě antioxidačních účinků také podporuje tvorbu kolagenu, který je odpovědný za pružnost a mladistvý vzhled pleti.

aloe vera proti vráskám

Skvělé hojivé účinky

Přestože se aloe skládá hlavně z vody, obsahuje mnoho účinných látek, které napomáhají hojení. Pokožku dokáže velmi rychle zklidnit a urychlit její obnovu. Aloe vera je účinná při hojení popálenin, drobných ran a oděrek, podráždění pokožky od sluníčka nebo zmírnění projevů po bodnutí hmyzem. Obklady nebo masti mohou potlačit zánět a zmírnit bolest. Skvělé účinky má aloe také pro zklidnění pokožky po holení.

Zmírnění projevů akné

Při léčbě akné konvenčními prostředky dochází často k vysušení pokožky, což vede k ještě větší produkci mazu. U problematické pleti je proto velmi důležitá hydratace. Gel z aloe vera je velmi lehký, rychle vstřebatelný a nezanáší póry, je proto skvělou volbou. Navrátí pleti rovnováhu a podpoří její regeneraci.

Především má však aloe protizánětlivé, hojivé a zklidňující účinky, pomáhá tak akné přímo léčit. Obsahuje řadu vitamínů B, které jsou v boji proti akné velmi účinné. Dokáže také rozjastnit vzniklé jizvičky, čímž minimalizuje jejich viditelnost.

aloe vera účinky na pleť

Aloe pro krásné vlasy

Díky hydratačním a zklidňujícím účinkům je výtažek z aloe vera oblíbený také jako účinná ingredience vlasové péče. Při použití na vlasy a vlasovou pokožku můžete očekávat tyto výsledky:

  • vyhlazení povrchu vlasů,
  • zklidnění vlasové pokožky,
  • zmírnění tvorby lupů,
  • snížení kudrnatosti,
  • snadnější rozčesávání.

Použít můžete už hotové přípravky s obsahem aloe vera, nebo si vytvořit vlastní sprej na vlasy z aloe vera šťávy a vody smíchaných v poměru 1:1. Takto připravenou mlhu aplikujte pomocí rozprašovací láhve na mokré vlasy, včetně vlasové pokožky.

Jak používat aloe vera na pokožku

Nejjednodušší způsobem je zakoupit již hotový přípravek v podobě gelu, masti nebo obkladu. Tyto produkty ale hledejte především v lékárně. Běžné kosmetické prostředky obsahují aloe vera jen v zanedbatelném množství.

Čistý gel z aloe vera můžete získat také z vlastní rostliny vypěstované doma. Aloe určená pro léčebné účely by však měla být alespoň tříletá rostlina. Týden před odříznutím listů musíte také zastavit zálévání rostlin. Pak listy aloe odřízněte, dejte ochladit do lednice a oloupejte. Získaný gel můžete nanést přímo na podrážděné nebo poraněné místo.

Při výběru přípravků s aloe vera vsaďte především na kvalitu. Jedině tak si zajistíte všechny výše popsané účinky. Firma DuoLife se zabývá výrobou čistých přírodních produktů z ingrediencí z ekologických zdrojů. V jejich nabídce najdete také řadu Aloes s přípravky s vysokým obsahem aloe vera pro vnější i vnitřní užití.

Objevit produkty DuoLife Aloes >>