Zaměřte se na svůj talíř - 2. část

Vhodně zvolená strava by měla obsahovat rozmanitý výběr potravin. První kategorií jsou makroživiny - bílkoviny, sacharidy a tuky. O těch jsme psali v předchozím článku. Druhou kategorií jsou mikroživiny - vitamíny a minerály. Těm se věnujeme na dalších řádcích.

6

Vitamíny

Vitamíny jsou stopové prvky nepostradatelné pro správné fungování lidského organismu. Naše tělo si je přitom nedokáže vytvořit samo. Určitě jste se setkali s tvrzením, že ze stravy jich přijímáme dostatek. Není to ale bohužel vždy pravda. Některé druhy vitamínů získáme ze stravy snadno, jiné se však v běžné stravě nevyskytují. Je proto důležité je tělu dodávat v podobě doplňků stravy.

Jaké druhy vitamínů existují a kde je můžeme najít?

Vitamíny dělíme na rozpustné v tucích a na rozpustné ve vodě. Do první skupiny patří vitaminy A, D, E, K a do druhé skupiny patří vitamin C a skupina vitamínů B.

  • Vitamín A se podílí na zdravém fungování očí a je důležitý pro zdravý vzhled pleti a pokožky. Můžete ho získat z jater, mořských ryb, vajec, mléka, ale také z mrkve, papriky nebo špenátu.
  • Vitamín D má velmi příznivé účinky na posílení imunity. Působí protirakovinotvorně, má působivé účinky na léčení onemocnění kůže, zajišťuje správný vývoj organismu, hlavně u dětí a těhotných žen. Je také prevencí vůči depresi. Vitamín D přijímáme hlavně ze slunce. Pokud nemáme možnost jej čerpat ze slunečního záření, je vhodné sáhnout po doplňku stravy. Doporučujeme vitamín D3 v kapslích od Profivitu nebo ve formě tobolek od švédského výrobce Zinzino.
  • Vitamín E se vyznačuje antioxidančními účinky. Působí jako prevence různých onemocnění, například Alzheimerovy nebo Parkinsonovy choroby. Přijímat jej můžete z oříšků, masa nebo mléka. Není v potravinách tolik běžný, je proto vhodné jej tělu dodat v podobě doplňků stravy.
  • Vitamín K slouží pro správné srážení krve a najdete ho v zelených rostlinách. Pokud nejíte dostatek zeleniny, můžete jej doplnit vitamíny od Profivitu.
  • Vitamín C je nesmírně důležitý pro imunitu. Podporuje organismus proti infekcím, přispívá k tvorbě kolagenu, a tím ke správné funkci kostí, chrupavek, zubů nebo kůže. Obsahuje ho především ovoce a zelenina. Dodat ho tělu můžete také ve formě kapslí nebo lipozomálního vitamínu C.
  • Vitamínů B je je celá řada. Mají příznivé účinky na nervovou soustavu a pokožku. Spolehlivým zdrojem jsou vedle doplňků stravy také kvasnice, maso a mléčné výrobky. Pozor na jeho dostatek by si měli dát především vegetariáni a vegani.

Minerály

Minerály lidský organismus potřebuje pro správné fungování metabolismu a biochemických procesů. Do skupiny minerálních látek patří fosfor, selen, měď, hořčík, jód, železo, sodík, zinek, vápník, chrom, kobalt, draslík, chlor, fluor, mangan, síra a další.

Naše tělo je však nedokáže samo vytvořit, a tak je musíme přijímat ze stravy, nápojů nebo z doplňků stravy. Jejich hlavním zdrojem je ovoce a zelenina.

5

Pro širší nabídku doplňků stravy navštivte senzamedical.cz.