Klíč ke zdraví? Zaměřte se na svůj talíř - 1. část

Zdravá a vyvážená strava jsou základem nejen pro bezchybné fungování organismu, ale i pro psychické zdraví člověka. Složení stravy velmi ovlivňuje to, jakou cestou se bude vaše zdraví ubírat. Správný poměr makroživin, jako jsou bílkoviny, sacharidy a tuky, však ke zdravému fungování těla nestačí. Přiměřená strava by měla obsahovat i vhodné množství mikroživin, tedy minerálů a vitamínů.

1_1

Makroživiny

Bílkoviny

Bílkoviny jsou v našem těle základní stavební látkou pro růst svalů. Běžně je přijímáme z masa, mléčných produktů, luštěnin, obilovin, ale také v podobě kolagenu. Pokud je dostatek nestihnete přijmout ve stravě, můžete sáhnout po doplňcích stravy - proteinu nebo kolagenu v kapslích , v prášku a nebo v tekuté formě.

Sacharidy

Sacharidy jsou nezbytné pro energii. Dělí se na 3 druhy: vlákninu, cukry a komplexní sacharidy. Nejdůležitější je konzumovat komplexní sacharidy a vlákninu. Najdete je v bramborách, rýži, ovesných vločkách, ale i v zelenině a ovoci. U ovoce je potřeba dát si pozor na obsah cukru, protože jeho zvýšená konzumace může vést ke vzniku nemocí, například diabetes nebo různých kardiovaskulárních onemocnění. Je proto důležitější raději volit sacharidy obsažené ve zmíněných potravinách, než ty obsažené ve sladkostech. Pro udržení vyrovnané hladiny cukru v krvi doporučujeme Enerex Gluco Check, který vám dopomůže snížit chuť na sladké.

Tuky

Je poměrně jasné, jaké potraviny obsahují bílkoviny a sacharidy. Co ale s tuky? Stačí vypít každý den lžíci oleje, aby mé tělo fungovalo správně? Odpověď vás asi nepotěší - existují totiž tři druhy tuků - nasycené, nenasycené a transmastné. Každý druh má svá specifika a je důležité konzumovat ty, které vám nebudou zvyšovat hladinu cholesterolu. Které to ale jsou?

  • Transmastné kyseliny se v přírodě běžně nevyskytují - jsou vytvořeny lidmi, aby v nás vyvolávaly více chutí a pocit závislosti. Možná jste si všimli, jaké návykové jsou brambůrky - dáte si jeden a nemůžete přestat. Je to díky transmastným kyselinám, které se nacházejí právě v jídlech, jako jsou fast food, sladkosti, slané pochutiny, hranolky a podobně. Tímto tukům byste se měli vyhýbat - obsahují totiž hodně cholesterolu, který vám přispěje nejen ke zvýšení hmotnosti, ale i onemocněním srdce, nebo cév.
  • Nasycené kyseliny se nejvíce vyskytují v potravinách živočišného původu jako máslo, mléčné výrobky s vysokým obsahem tuků, vajíčka nebo uzeniny či maso. Nasycené tuky bychom měli jíst, ale je důležité dbát na jejich množství - pokud jich budete jíst příliš mnoho, mohou způsobovat zvýšení cholesterolu a s ním spojené nemoci.
  • Nenasycené kyseliny jsou pro nás nejzdravější. Konkrétně jsou jimi Omega-3, Omega-6 a Omega-9 mastné kyseliny. Mají nejnižší obsah cholesterolu a mohou dokonce přispět k jeho snížení. Dobrou zprávou je, že se po nich netloustne až tak, jako po výše zmíněných tucích. Nacházejí se v rostlinných olejích nebo rybách a mořských plodech a měly by tvořit až 20 % našeho denního příjmu. Pokud nemáte kapacity na to, abyste jedli často ryby nebo mořské plody, můžete využít doplňky potravy s kvalitním zdrojem těchto tuků. Jedním takovým doplňkem stravy je i Zinzino BalanceOil, který obsahuje navíc i vitamín D3. Pokud by vám nevyhovovala forma oleje, můžete sáhnout po tobolkách Zinzino Essent Omega Balance. Pokud nejíte živočišné produkty, můžete zvolit Zinzino BalanceOil Vegan, který je zcela veganský a dodá vám dostatek nenasycených mastných kyselin.

2_1

Nejste si jisti, jaká je hladina mastných kyselin ve vaší krvi a kolik tuků byste tedy měli konzumovat? Můžete se jednoduše otestovat se suchým krevním testem Zinzino BalanceTest. Na základě výsledků pak můžete upravit svůj příjem mastných kyselin přesně tak, jak vaše tělo potřebuje.

V tomto článku jsme vám představili makroživiny, které jsou základem výživy našeho organismu. Druhou částí správně zvolené stravy jsou mikroživiny, tedy minerály a vitamíny. O těch ale až příště - v dalším článku.