Bolí vás klouby? Možná trpíte jednou z těchto nemocí

Vyrazili jste si zasportovat, ale po chvíli vás zastavila bolest kloubů? Nebo vám dělá problém ráno vstát z postele a i běžné domácí činnosti jsou pro vás bolestivé? Onemocnění kloubů zdaleka nepostihuje jen seniory. A rozhodně se vyplatí podchytit ho včas. Přečtěte si, jaké jsou nejčastější nemoci kloubů a jak vaše klouby chránit.

Není revma jako revma

Nejčastěji označujeme nemoci pohybového aparátu jako revma. To je ale souhrnný název pro sto různých chorob. Rozdělit je můžete do tří velkých skupin:

  • Zánětlivá revmatická onemocnění – nejčastěji revmatoidní artritida, revmatická horečka, která může postihnout i srdeční sval, a Bechtěrevova nemoc.
  • Degenerativní revma< – zejména artróza, u které dochází k opotřebení kloubů.
  • Revmatismus měkkých tkání – postihuje svaly a šlachy.

Kloubní onemocnění patří mezi ty nejrozšířenější vůbec. Bolesti kloubů trápí každého druhého seniora a výjimkou nejsou ani mladší lidé. V nižším věku ohrožují zejména příležitostné nebo rekreační sportovce. Jejich klouby navyklé sedavému způsobu života se totiž velmi těžce vyrovnávají s nárazovým zatížením.

Pokud jsou vaše bolesti kloubů jen občasné, nemusíte se ničeho bát. V takovém případě vám pomohou krémy nebo gely pro lokální použití. Obsahují léčivé látky, které proniknou hluboko do těla a bolestivé projevy dokážou efektivně zmírnit nebo i úplně zastavit. Pokud jsou však bolesti přetrvávající, může to být projevem závažnější nemoci. V takovém případě se nesnažte léčit pouze sami, ale vyhledejte pomoc lékaře. Podíváme se na nejčastější nemoci kloubů a možnosti, jak zdraví pohybového aparátu podpořit.

7_1

Revmatoidní artritida

Revmatoidní artritida je zánětlivá autoimunitní nemoc, která postihuje především klouby, projevit se ale může také na plicích, srdci, ledvinách nebo očích. Klouby a chrupavky může nenávratně poškodit, což v krajním případě vede až k trvalé invaliditě. Z kloubů postihuje nejčastěji kolena, klouby prstů a rukou. Objevuje se mezi 20. – 50. rokem života, častěji revamtoidní artritidou trpí ženy, ojediněle ale i děti. Revmatoidní artritidou trpí asi 1 % dospělých.

Příznaky revmatoidní artritidy:

  • otoky kloubů a jejich zvýšená citlivost,
  • změna tvaru kloubů,
  • ztuhlost kloubů,
  • přetrvávající únava,
  • zvýšená teplota,
  • nenadálý úbytek váhy a nechutenství.

Příčina revmatoidní artritidy bohužel není dosud známá a neexistuje na ni ani lék. Léčba se proto zaměřuje na zmírnění příznaků. Klíčová je tak včasná diagnóza, aby nedošlo k nevratnému poškození kloubů. Léčba zahrnuje léky pro zpomalení postupu nemoci a potlačení zánětu a fyzioterapii.

revmatoidní artritida

Artróza

Artróza postihuje kostní chrupavky a souvisí s nadměrným opotřebením a přetěžováním kloubů. Chrupavka, která má tlumit nárazy, se opotřebovává a kosti se tak při pohybu třou a odírají. Chrupavka ztrácí pevnost a pružnost, praská a zmenšuje se i její tloušťka. Většinou se artróza rozvíjí na tzv. nosných kloubech, tedy kyčlích a kolenou. Častá je i artróza ramenních kloubů či prstů ruky.

Podle statistik trpí v Česku artrózou pětina obyvatelstva, ve věkové kategorii nad sedmdesát let až 90 %. V ordinacích ortopedů ale není žádnou výjimkou ani čtyřicetiletý pacient.

Příznaky artrózy:

  • bolesti postižených kloubů,
  • ztuhlost a otoky kloubů,
  • deformace kloubů.

Příčin artrózy pak je hned několik. Především přetěžování kloubů a jejich jednostranná zátěž, na druhou stranu to ale může být také nedostatek pohybu a obezita. Roli hraje také dědičnost.

Stejně jako u revmatoidní artritidy se léčba zaměřuje především na zpomalení procesu deformace kloubu. A to pomocí protahovacích cviků, masáží, elektroterapie, magnetoterapie a užívání léků. U pacientů s nadváhou hraje velkou roli snížení hmotnosti. Při čtvrtém stádiu artrózy je nutné přistoupit ke kloubní náhradě.

artroza

Osteoporóza

Osteoporóza je jednoduše řečeno řídnutí kostí. Bohužel se tato nemoc zpočátku jeví velmi nenápadně, a tak není lehké ji odhalit. V kostech způsobuje tvorbu pórů, úbytek vápníku a minerálů. Kosti jsou tak velmi křehké a už při menší zátěži hrozí zlomeniny. Nejčastější u kyčelního kloubu, v oblasti zápěstí a páteře (hrudní a bederní obratle).

Příznaky osteoporózy:

  • zvýšená lomivost kostí,
  • silné bolesti zad,
  • bolesti kloubů,
  • ztráta tělesné výšky,
  • zakulacení zad,
  • snížená pohyblivost páteře a hrudního koše.

Osteoporóza se projevuje po 50. roce věku a často postihuje ženy po menopauze v důsledku úbytku pohlavních hormonů. Podle statistik utrpí zlomeninu v důsledku osteoporózy během svého života 40–50 % žen ve věku nad 50 let. Dalšími rizikovými faktory jsou nedostatek vitamínu D a vápníku, nízká tělesná hmotnost, nadměrná konzumace alkoholu, kouření, dědičnost i některá chronická onemocnění.

Léčba spočívá v doplnění vápníku a dalších vitamínů. Pacientovi jsou proto předepsány léky a doporučený vhodný, méně náročný pohyb.

osteoporóza

Bechtěrevova nemoc

Stejně jako revmatoidní artritida je Bechtěrevova nemoc chronické zánětlivé onemocnění. Projevuje se kostnatěním pružných tkání, které vede k omezení a později až znemožnění pohybu. Nejčastěji se objevuje na páteřních obratlích, ramenních kloubech, kyčlích, kolenech a kotnících. Projevy nemoci jsou velmi individuální, v pozdějších fázích jsou však typické velké bolesti a zánět se může rozšířit po celém těle.

Jako jedna z mála kloubních nemocí postihuje především mladší pacienty, a to mezi 15. a 40. rokem života. Až třikrát častěji pak zasáhne muže než ženy.

Příznaky Bechtěrevovy nemoci:

  • bolest a ztuhlost páteře (především v dolní části),
  • snížená pohyblivost páteře,
  • bolesti a otoky kloubů,
  • chronická únava,
  • plicní fibróza (zjizvení plic),
  • bolest hrudníku,
  • rozšiřující se záněty.

Příčina onemocnění bohužel není známá. Určitou roli ale hraje bezesporu dědičnost ve spojení s vnějšími spouštěcími faktory, jako je infekce.

Stejně jako není známá přesná příčina, neexistuje ani 100 % léčba. Změny způsobené nemocí jsou nevratné, dají se ale velmi zpomalit, v lepším případě i zastavit. Většina pacientů tak při dodržování léčebných doporučení žije normálním životem. Důležité je rehabilitační cvičení zaměřené na posilování břišních a zádových svalů, rozvíjení pohyblivosti páteře a správné dýchání. Dále jsou to léky pro zmírnění bolesti a zánětu a biologická léčba, která cílené ovlivňuje imunitní odpověď organismu.

rozvíjení pohyblivosti páteře

Jak podpořit zdraví kloubů

Každá z výše popsaných nemocí vyžaduje odlišný přístup k léčbě. Zdraví vašich kloubů však můžete bezesporu podpořit:

  1. Pravidelným všestranným pohybem – je důležité klouby procvičovat a vystavovat je pravidelné zátěži. Jednostranný pohyb s častými nárazy jim ale škodí.
  2. Omezením stresu – stres je jedním ze spouštěčů autoimunitních onemocnění.
  3. Vhodnou obuví – a to především pokud jste v práci převážně na nohou.
  4. Ergonomicky zařízenou kanceláří – nekvalitní židle, špatně umístěný počítač a nevhodné sezení vytváří tlak na klouby.
  5. Vyváženým jídelníčkem – vaše klouby potřebují především vápník, hořčík, vitamín D, vitamín K a fosfor. Ze stopových prvků pak zinek, bor, mangan a měď.

Pokud jsou vaše kosti a klouby vystavované nadměrné zátěži nebo vás často trápí jejich bolesti, zajistěte jim potřebnou výživu s vhodnými doplňky stravy. A to i v případě, že už se u vás některé z nemocí pohybového aparátu projevily. Přírodní přípravek ProStik obsahuje vše, co pro podporu zdraví kloubů a kostí potřebujete. Mořský kolagen, patentovaná přírodní složka ProStik® a další rostlinné extrakty vaše tělo podpoří v boji proti zánětlivým i degenerativním procesům. Doporučujeme ho především pro fyzicky aktivní lidi, ženy během menopauzy, osoby s nadváhou a seniory.

Duolife prostik