Ozon účinně vydezinfikuje interiér i jakékoliv předměty

Když se řekne ozon, pravděpodobně se vám vybaví jeho spojitost se zemskou atmosférou. Tento plyn má ale kromě ochrany před slunečním zářením také prokázané dezinfekční účinky. Využívají ho lékařská zařízení a dostupný je i pro domácnosti nebo soukromé firmy. Jak dezinfekce ozonem funguje a jak na ni?

Co je ozon a jaké má účinky

Ozon je molekula sestávající ze tří atomů kyslíku s označením O3. Kyslík je pro život samozřejmě nezbytný, musí mít ale správnou podobu a musí ho být správné množství.

Kyslík, který běžně dýcháme, má atomy dva (O2). Pokud k němu přidáme ještě jeden díl kyslíku, vznikne ozon (O3). A v této podobě není kyslík přítelem žádných živých organismů. Ničí viry, bakterie, mikroorganismy a plísně. Při vystavení vysoké koncentraci škodí i rostlinám, zvířatům a lidem. Je jednou z nejefektivnějších forem dezinfekce, která je 50krát účinnější a až 3000krát rychlejší než chlór.

Jak dezinfikovat pomocí ozonu

K dezinfekci ozonem slouží tzv. generátor ozonu. Jedná se o malé zařízení, které pomocí elektřiny přeměňuje běžný vzdušný kyslík na ozon. Výkon generátoru udávaný v miligramech za hodinu označuje, jak dlouho bude trvat, než naplníte danou místnost nebo jiný prostor ozonem v určité koncentraci. Podle toho generátory rozlišujeme pro domácí nebo profesionální použití.

generátor ozonu

Generátor ozonu neprodukuje žádnou chemii a žádné pozůstatky škodící životnímu prostředí. Zkrátka jen kyslík ve formě, kterou nemají rádi viry, bakterie, mikroorganismy, plísně, rostliny, zvířata a ve vysoké koncentraci ani my lidé.

Není se ale třeba ničeho obávat. Ozon je velmi nestabilní plyn a už po hodině od jeho vyprodukování se rozpadá na původní podobu kyslíku, bez které náš život naopak existovat nemůže. Cokoliv živého se tak může do vydezinfikovaného prostoru vrátit do dvou hodin od započetí dezinfekčního cyklu a po pořádném vyvětrání.

Co všechno je možné ozonem dezinfikovat

Ozon je vhodný k dezinfekci jakýchkoliv prostor, ale i samostatných předmětů. Odstraní veškeré patogeny i jakkoli silný zápach – například z cigaret, od zvířat, plísní nebo po malování. Využívá se v nemocnicích a dalších lékařských zařízeních, ve školách, kancelářích, hotelech, restauracích, dopravních prostředcích a mít ho můžete i doma.

Velmi nápomocný je ozon pro alergiky. Alergeny ve výtrusech prachových roztočů totiž nejen ničí, ale také omezuje jejich rozvoj. Často se využívá také k odplísnění starých nebo zanedbaných domů a čištění vody.

Ozonem můžete dezinfikovat i menší předměty, a to pomocí speciálního vaku, který ke generátoru připojíte. Do tohoto vaku předmět uložíte, zapnete dezinfekční cyklus (trvá 30–60 minut) a po skončení můžete zcela čistý předmět ihned znovu používat. Tento vak je vybavený uhlíkovým destruktorem ozonu, který zajišťuje jeho okamžitý bezpečný rozpad na kyslík. Pomocí vaku můžete dezinfikovat například obuv, roušky, hračky, pelíšky pro zvířata, ale i ovoce a zeleninu.

Generátor ozonu použití s vakem

Generátory ozonu od českého výrobce Bioozon využívají patentovanou technologii s dezinfekčními atesty. Vybrat si můžete generátor pro menší prostory a domácí využití, nebo profesionální generátor pro rozsáhlejší objekty.