Jak podpořit své zdraví „jen" s obyčejnou vodou?

Celých 70 % našeho těla je tvořeno vodou, u novorozenců dokonce až 80 %. Bez vody nepřežijeme déle než tři dny. Přenáší živiny z potravy na správná místa, tedy do buněk, orgánů a svalů, a pomáhá nám vyplavit z těla jedovaté látky. Voda zabezpečuje vše, co se v nás odehrává. Bez ní bychom se nemohli pohybovat ani dýchat.

Není ale voda jako voda. Na naše zdraví má vliv nejen pitný režim, ale také kvalita vody, kterou pijeme. Jaká kritéria by měla splňovat a kolik bychom jí měli skutečně vypít?

Co vám o pitném režimu nejspíš neřekli

Známým pravidlem pitného režimu je vypít 2,5 litru vody denně. To je ale příliš obecné. Jiné potřeby bude mít padesátikilová žena a jiné stokilový muž. Jiné množství vody budete také potřebovat při letních vedrech nebo při fyzické námaze. Kolik vody byste měli za den skutečně vypít, si můžete spočítat. Při pokojové teplotě a žádné nebo mírné fyzické zátěži je to 30 ml na každý kilogram váhy. Člověk s váhou 70 kg by tak měl vypít 2,1 litru denně. To je však minimum. Při fyzické námaze a vysokých teplotách se potřebné množství může i zdvojnásobit.

Co se s tělem děje, když vody nemá dostatek? Už po několikahodinovém žíznění dochází ke snížení obsahu vody v těle a narušení mnoha biologických procesů. Krev houstne, teče pomalejším tempem a nedostává se k místům, která zásobuje. Ke svalům se dostává menší množství kyslíku a srdce bije pomaleji.

Pozor si dejte hlavně v případě zažívacích obtíží nebo při držení diety. Při průjmech nebo zvracení tělo ztrácí významné množství vody. Už patnáctiprocentní ztráta však může mít fatální následky. V případě diety vám pak chybí voda, kterou byste jinak přijali z pevné stravy. Proto i v tomto případě příjem vody zvyšte.

pitný režim

Nejlepším řešením je filtrovaná kohoutková voda

Organismus dětí, seniorů, těhotných žen či chronicky nemocných lidí je kromě dehydratace navíc mnohem náchylnější k negativním vlivům škodlivin, které jsou bohužel v kohoutkové vodě přítomny ve stále vyšších koncentracích – kromě přidávaného chloru se může jednat o chemické znečištění, mikroskopické mechanické částice či mikroorganismy. Kupování balené vody ovšem není dlouhodobě udržitelné. Řešením je proto vhodný domácí filtr na vodu. Filtrování vody vám zajistí čistou a zdravou vodu srovnatelnou s kojeneckou.

Věděli jste, že pouhá třetina výdajů, které svět vynaloží na produkci balené vody, by stačila na zajištění dostupnosti vody pro každého člověka na Zemi? Pít kohoutkovou vodu má rozhodně smysl! (zdroj: ustecky.denik.cz)

Na trhu jsou navíc dostupné technologie, které vodu nejen filtrují, ale také upravují. Můžete tak regulovat její oxidačně-redukční potenciál a hodnotu pH, a tím významně podpořit vaše zdraví.

Co je oxidačně-redukční potenciál vody?

Oxidačně redukční potenciál (ORP), je hodnota, která charakterizuje přítomnost oxidačních nebo redukčních látek v kapalině. Kladné hodnoty ORP charakterizují oxidační kapalinu, záporné naopak redukční kapalinu. Vysoké záporné hodnoty ORP tak fungují jako silný antioxidant.

Antioxidanty naše tělo chrání před oxidačním stresem způsobeným volnými radikály. Pokud je naše přirozená antioxidační ochrana silná a funguje správně, volné radikály nemají sebemenší šanci. Problém nastává, když je naše ochrana nedostatečná a volné radikály se přemnoží. Ty pak napadají a ničí zdravé buňky. A právě tento stav nazýváme jako oxidační stres. Síla antioxidační ochrany se přitom odvíjí od našeho životního stylu a kvalitě prostředí, ve kterém žijeme. A tu ne vždy dokážeme ovlivnit.

Jak nám oxidační stres škodí? Především způsobuje předčasné stárnutí buněk, ale také přispívá k řadě onemocnění, jako je deprese, Parkinsonova a Alzheimerova nemoc, autoimunitní choroby, srdeční selhání, zánětlivá onemocnění a další.

Voda s vysokou zápornou hodnotou oxidačně-redukčního potenciálu nám pomáhá oxidačnímu stresu předcházet.

Untitled design

Jaké pH by měla voda mít?

Na naše zdraví má vliv také pH, tedy kyselost vody. Každá potravina nebo nápoj, které konzumujeme mají určité pH. Pokud přijímáme převážně kyselé jídlo a pití, může v našem organismu dojít k překyselení. A to vytváří přátelské prostředí pro bakterie a viry, které se pak v našem těle množí. Kyselé prostředí organismu také podporuje ukládání tuků kolem životně důležitých orgánů, protože se tak brání před škodlivým vlivem kyselin. Při překyselení se cítíme bez energie, trápí nás časté nemoci a bolesti a může dojít až k chronickému zánětu.

Ideální pH vody by proto mělo být mírně zásadité, abychom tělu pomohli udržet jeho přirozenou acidobazickou rovnováhu, která je 7,38 pH.

Filtrace a úprava vody v jednom

Konvice Aqvital využívá technologii úpravy pitné vody, která ji:

  • zbavuje všech škodlivých látek,
  • upravuje oxidačně-redukční potenciál na hodnotu -100 až -300 mV,
  • reguluje pH na optimálních 7,5-8,5.

Rázem tak získáte živou vodu, která vás pomůže ochránit před oxidačním stresem a překyselením organismu, a dokáže tak zlepšit kvalitu vašeho života.

filtrovací konvice na úpravu vody