Jak na jarní očistu organismu bez přemáhání

Přichází jaro a vy jste bez energie? Nebo je vám často těžko a necítíte se ve své kůži? Možná by vašemu tělu prospěla jarní očista. Proč ji vůbec podstupovat a jak na detoxikaci šetrnou formou? Ukážeme vám, že to jde i bez přemáhání a drastických metod.

Proč vůbec tělo detoxikovat?

Lidské tělo je jako perfektně fungující stroj. Naše ledviny, játra a střeva organismus nepřetržitě čistí a odbourávají toxické látky, které se do něj dostávají. Proč tedy nějaký detox vůbec podstupovat?

Škodlivé látky nás obklopují ze všech stran. Dnešní jídlo je plné chemických dochucovadel, konzervantů a barviv, přemíry soli, rafinovaných cukrů a dalších nezdravých látek. Často se také přejídáme. Spolu se vzduchem dýcháme výpary z aut, továren a kouř z cigaret. Do těla se nám zkrátka dostává obrovské množství toxinů, které pro něj představují značnou zátěž.

Pokud má tělo neustále práci s odbouráváním těchto škodlivin, nemůže fungovat na 100 %. Když se pak tyto látky začnou v těle usazovat, můžou způsobovat řadu obtíží, jako je únava, stres, zažívací problémy, ale i neutuchající boj s nadváhou. Pokud navíc nemohou plně fungovat střeva, ovlivňuje to i imunitu. Právě ve střevech se totiž nachází až 80 % našeho imunitního systému. Střeva tak mají zásadní vliv na naši ochranu před mnohými nemocemi.

probiotika

Jaro je pro očistu ideálním obdobím

V zimě bývá naše strava mnohem bohatší na tuky a sacharidy. Jíme méně ovoce a zeleniny, nebo jde o ovoce a zeleninu méně bohaté na vitamíny, minerály a další důležité látky, protože k nám cestuje zdaleka a často vyrostlo ve skleníku.

Na jaře můžeme být také oslabení v důsledku nedostatku slunce v zimních měsících. Máme tak málo vitamínu D, náš imunitní systém je oslaben a často místo přílivu energie s krásným jarním počasím pocítíme nepřekonatelnou únavu.

Jaro vyzývalo k očistě už historicky i naše předky – jarní postní doba už pro většinu z nás sice není dána přesnými termíny a neshoduje se s křesťanskými svátky, podstata celé věci je ale stejná: očistit tělo i mysl a připravit je na nové období.

5 tipů pro šetrnou detoxikaci bez přemáhání

Není třeba hned podstupovat dvoutýdenní půst, abyste své tělo po zimě odlehčili. Detox začíná už změnou životosprávy. Máme pro vás pět bodů, které můžete bez přemáhání zařadit do každého dne.

1. Zvyšte příjem probiotik a prebiotik

Jak už jsme zmínili výše, zdraví střev je zásadní nejen pro bezproblémové trávení, ale také správné fungování imunity. A s tím se pojí pojmy probiotika a prebiotika. Probiotika jsou kultury mikroskopických organismů, které tvoří střevní mikrobiom. Prebiotika jsou pak jejich potravou, kterou potřebují pro svůj růst a množení. Prebiotika budete znát lépe pod označením vláknina. Přečtěte si více o rozdílu mezi probiotiky a prebiotiky.

Nejlepším zdrojem probiotik jsou fermentované potraviny jako kysané zelí, kimchi, kvašené okurky, kefír, bílý jogurt nebo dnes populární nápoj kombucha. Nejvíce prebiotik (vlákniny) pak obsahuje zelenina (především artyčok, mrkev, červená řepa), ovoce (angrešt, hrozny, rybíz, maliny), klíčky, luštěniny, celozrnné obiloviny, ořechy a semínka. Zeleninu a ovoce jezte pokud možno se slupkou, právě tam je vlákniny nejvíce.

TIP: Velmi účinnou probiotickou látku obsahuje doplněk stravy Narogesin®. Tento jedinečný kmen „zdravých” bakterií má silné antimikrobiální účinky a obnovuje rovnováhu mezi bifido a lakto bakteriemi ve střevech.

Probotika a prebiotika

2. Vsaďte na bylinky

V přírodě je celá řada bylinek, které vám s očistou organismu pomůžou. Pročistí střeva, ale také ledviny a játra, které z těla odbourávají toxické látky. Bylinky jezte ideálně čerstvé, tepelně neupravené. Případně si z nich připravte čaj. Do jídla si pravidelně přidávejte bazalku, pažitku a koriandr, ve formě čaje pak popíjejte kopřivu dvojdomou, břízu, svízel syřišťový, pýr plazivý nebo řebříček obecný.

3. Podpořte odvodnění organismu

Odvodnění organismu je dobré na pročištění ledvin. Budete se pak také cítit o poznání lehčeji. Na odvodnění působí skvěle řapíkatý celer, červená řepa, brusinky, chřest a petržel. Opět účinkují nejlépe v syrovém stavu, a tak si z nich připravte šťávu. Z bylinek vám s odvodněním pomůže už zmíněná kopřiva a bříza nebo také jalovec, černý bez, pampeliška, hloh obecný či svízel přítula.

TIP: Kombinaci čtyř odvodňujících bylinek obsahuje doplněk stravy Liftea Bylinky na odvodnění.

4. Dbejte na pitný režim

Nezapomínejte taky na dostatečný pitný režim. Už samotná voda pomáhá tělo očistit. Počítejte minimálně se 2 až 3 litry neperlivé vody nebo čaje denně. Kohoutkovou vodu nechte odstát, aby se z ní odpařil chlor. Pijte průběžně během celého dne spíše v menších dávkách. Vyhýbejte se slazeným a perlivým nápojům a samozřejmě alkoholu.

Věděli jste, že i s obyčejnou vodou můžete podpořit své zdraví? Přečtěte si o oxidačně-redukčním potenciálu vody.

teplá voda s citrónem

5. Udělejte si občas očistný den

Skvělým způsobem, jak šetrně očistit tělo, je také podstoupit jednou za týden nebo čtrnáct dní očistný den. Ten spočívá ve vynechání pevné stravy, kterou nahradíte ovocnými a zeleninovými šťávami.

Doslova během několika minut se jejich bioaktivní látky dostávají do krevního oběhu, proto vás velmi rychle zásobí nebývalou dávkou fytoživin, bioaktivních enzymů, vitaminů a minerálů.

Pamatujte, že čím čerstvější šťáva, tím větší podíl všech prospěšných látek. Připravujte si ji tedy ideálně až v momentě, kdy ji budete rovnou vypít. Při delším stání dochází k oxidaci a pomalému úbytku vitamínů i enzymů. Dejte přednost zeleninovým šťávám, protože ty ovocné obsahují vysoké množství fruktózy, tedy cukru. Zelenina by měla tvořit větší podíl.