Brynza: jeden z nejbohatších zdrojů probiotik

Probiotická bomba, bílé zlato, nejlepší patent přírody nebo pochoutka, co léčí. I takhle bývá nazývána tradiční slovenská brynza. Tento fermentovaný ovčí sýr obsahuje nejen velké množství probiotických mléčných bakterií a kvasinek, ale také dalších prospěšných látek pro naše zdraví. Proč byste měli brynzu do jídelníčku zařadit?

Probiotika jsou základem našeho zdraví

Probiotika jsou kultury mikroskopických organismů, které mají při konzumaci v dostatečném množství vliv na naše zdraví. Kromě toho, že pomáhají při trávení a zpracování potravy, mají vliv na imunitu, zneškodňují patogenní bakterie a díky produkci bioaktivního vitamínu K jsou užitečné při srážení krve.

Podle odborníků se pouze ve střevech vyskytuje až 500 druhů mikroorganismů, které je potřeba udržovat v rovnováze. Tento mikrosystém je považovaný za další orgán a jeho váha je odhadována až na 1,5 kg. Označujeme ho také jako mikrobiom.

Nerovnováha střevního mikrobiomu může vést k celé řadě zdravotních komplikací, a to zejména k trávicím obtížím (od zácpy přes reflux až po potravinové intolerance), psychickým obtížím jako deprese a úzkosti nebo k autominunitním onemocněním a alergiím. Už Hippokrates před staletími tvrdil, že každé lidské onemocnění začíná ve střevech.

Zvýšený příjem probiotik je pro vás prospěšný zejména v případě, že:

  • užíváte antibiotika, která významně narušují bakteriální rovnováhu střev, a způsobují tak trávicí potíže a často i kvasinkovou infekci,
  • potřebujete posílit imunitu a zkrátit dobu rekonvalescence určitých onemocnění,
  • cestujete do exotických zemí.

stomach

Brynza jako přírodní zdroj probiotik

Jako přírodní zdroj probiotik nejběžněji známe jogurty nebo acidofilní mléko. Tradiční brynza vyrobená ze surového nepasterizovaného mléka má ale mléčných bakterií ještě mnohem více. V jogurtech a acidofilním mléku se nachází jen dva nebo tři druhy mléčných baktérií (Streptococcus thermophilus, obvykle v kombinaci s některým druhem laktobacilů nebo bifidobaktérií), v brynze je jich co do druhové různorodosti nejméně desetinásobek. Převládají přitom bakterie mléčného kvašení a mikroskopické houby.

A podobně je to i s celkovým počtem mikroorganismů, který v 1 gramu brynzy dosahuje hodnoty približně 1 miliardy CFU (koloniální jednotka), zatímco v jogurtu je to jen 10 miliónů. Kromě toho je brynza vydatným zdrojem kvalitních bílkovin, minerálů, vitamínů B (riboflavin, niacin, vitamín B6, vitamín B12), A, C a D.

Protože se brynza připravuje z ovčího mléka, má 3x více vápníku než sýry připravované z mléka kravského. Přítomné mléčné bakterie pak ještě zvyšují vstřebávání vápníku a jiných minerálů.

Přírodní probiotika zdravá výživa

Brynza může pomoct také s regulací cholesterolu

Příznivé účinky slovenské brynzy byly, mimo jiné, potvrzeny nedávným klinickým pokusem. 24 dobrovolníku jedlo po dobu osmi týdnů 100 g brynzy denně. Po měsíci u nich bylo statisticky prokázáno snížení LDL cholesterolu v krvi o 6 %, po dvou měsících o 10 % a u dvou třetin dobrovolníků se také zvýšil prospěšný HDL cholesterol. Brynza tedy zlepšuje poměr LDL a HDL cholesterolu. „Špatný" LDL cholesterol snižuje, zatímco „dobrý" HDL cholesterol zvyšuje.

Není brynza jako brynza

Až si budete chtít brynzu pořídit v obchodě, dobře se podívejte na to, jestli není vyrobená z pasterizovaného nebo termizovaného mléka. Tyto procesy totiž zabijí všechny prospěšné bakterie, a tak brynza nebude mít žádné příznivé účinky. Vybírejte proto pouze brynzu čerstvou, i když to znamená, že její doba trvanlivosti bude kratší.

Brynza jako doplněk stravy

Jíst každý den alespoň 100 g brynzy, abychom získali všechny její pozitivní účinky, asi nikdo úplně nechceme. Proto jsme vyvinuli doplněk stravy Senza Lyovis, který z brynzy šetrným způsobem získává všechny prospěšné látky.

Brynzu zpracováváme procesem tzv. lyofilizace (vymrazování, sublimační sušení). Při tomto postupu se malé kousky látky určené k sušení rychle zmrazí, a to tak, aby bylo minimalizováno poškození struktury vznikajícími krystalky ledu. Potom se výrobek umístí do sušárny. Tohoto postupu se využívá k sušení termolabilních látek, které se při běžných metodách sušení rozkládají. Sušená potravina si tak v maximální míře zachová všechny živé látky, původní texturu i aroma. Sypká směs brynzy je nakonec dávkována do kapslí. Jedna kapsle produktu Senza Lyovis tak obsahuje kolem 400 mg sušené brynzy!

senza lyovis brynza