Zbavte se kožních problémů jednou provždy. Začněte je léčit zevnitř

Zbavit se kožních problémů bývá běh na dlouhou trať. Akné, ekzém, lupénka, alergická vyrážka… Pokud vám vstoupily do života, čeká vás neúprosný boj. V našem těle spolu totiž všechno souvisí a na naši pokožku má vliv více faktorů. Poradíme vám, jak se začít léčit zevnitř.

Vnější léčba mnohdy nestačí

Když se nám udělají pupínky, vyrážka nebo jiné kožní neduhy, máme ve zvyku jít do drogerie nebo lékárny a pořídit si nějakou mast. Měli bychom si ale uvědomit, že ač se tyto problémy projevují na kůži, vznikají uvnitř našeho organismu. Všechno v našem těle je spolu provázané a naše vnitřní nerovnováha se mnohdy projeví právě na kůži. Vnější aplikace mastí a krémů tedy může krátkodobě pomoct, pokud se ale jedná o dlouhodobý problém typu akné, ekzém nebo lupénka, nedokáže vyřešit příčinu.

Nejúčinnější cestou ke zdravé pokožce je proto řešit kožní problémy také zevnitř.

Untitled design (5)

Důležitou roli hrají střeva

Už Hippokrates před staletími tvrdil, že každé lidské onemocnění začíná ve střevech. Podle odborníků se pouze ve střevech vyskytuje až 500 druhů mikroorganismů, které je potřeba udržovat v rovnováze. Pokud se nám to dlouhodobě nedaří, může se dostavit celá řada zdravotních problémů.

Kromě trávicích obtíží dávají odborníci dlouhodobou nerovnováhu střevních bakterií do souvislosti s neurologickými problémy, jako je Parkinsonova choroba, ADHD nebo autismus, také psychickými obtížemi, depresí, autoimunitními onemocněními a alergiemi.

Jak vrátit rovnováhu střevnímu mikrobiomu

Rovnováhu střevního mikrobiomu můžete podpořit potravinami bohatými na prebiotika. Prebiotika jsou nestravitelnou složkou potravy, kterou lépe známe pod pojmem vláknina. Ta doslova živí naše střevní bakterie, aby se mohly množit. Nejvíce vlákniny najdete v zelenině, ovoci (hlavně ve slupce), luštěninách, celozrnných obilovinách, ořeších a semínkách.

Pokud je váš mikrobiom dlouhodobě v nerovnováze, je vhodné doplnit také přímo probiotické kultury. Ty najdete v největším množství v mléčných kvašených výrobcích, kvašené zelenině, fermentovaném čaji kombucha, kváskovém pečivu, tempehu a dalších fermentovaných produktech ze sóji.

Velmi účinnou probiotickou látku obsahuje doplněk stravy Narogesin®. Tento jedinečný kmen „zdravých” bakterií má silné antimikrobiální účinky a obnovuje rovnováhu mezi bifido a lakto bakteriemi ve střevech.

probiotika

Jaké další změny jídelníčku jsou na místě

Kromě potravin bohatých na probiotika a prebiotika je dobré ohlídat si dostatek vitamínu B, který je pro zdraví pleti zásadní. Nejlepšími zdroji vitamínů B jsou kvasnice, vejce, maso, mléko, sýry, celozrnné obiloviny, ořechy a luštěniny. Při plnohodnotném vyváženém jídelníčku by vám tedy neměly chybět. Pokud vás ale trápí dlouhodobé kožní problémy, bylo by dobré je tělu dodat i formou doplňku stravy, abyste si pojistili jejich dostatečný příjem.

Co byste naopak měli určitě omezit, je cukr. Kromě toho, že ucpává póry, také podporuje stárnutí pleti. Nezapomeňte, že vysoký obsah cukru má také alkohol. Kůži dále škodí bílá mouka, červené maso a uzeniny, mastná a těžká jídla a veškeré konzervanty a chemické látky. Snažte se proto jíst co nejvíce čerstvých potravin a vyhnout se polotovarům a fast foodu.

Velký vliv má také stres

Dlouhodobý stres je považován za jeden z hlavních spouštěčů lupénky a zhoršuje také celý její průběh. Podobně je na tom ekzém a pozadu není ani akné. Stres mění hladiny hormonů v našem těle, a tak i když o pleť pečujeme stejně jako kdykoliv jindy, najednou se dostaví kožní problém.

Mnohdy je to náročné, snažte se ale stresovým situacím co nejvíce vyhnout. Pomůže pohyb na čerstvém vzduchu, kvalitní odpočinek a celkové zpomalení životního tempa. Vyzkoušet můžete také aromaterapii, meditace, masáže a další alternativní metody odbourávající stres.

TIP: Dermogesin® je čistě přírodní přípravek s účinnou látkou Talaromycin. Je doporučován při potížích způsobených kožními nemocemi, jako je ekzém, lupénka, ale i bradavice nebo herpetické viry.