Vědecky prokázané účinky omega-3 na naše zdraví – 2. část

Jaké účinky omega-3 mastných kyselin znáte? Většině z nás se vybaví podpora zdraví mozku a srdce. To ale zdaleka není vše. Prvních osm vědecky prokázaných účinků omega-3 jsme vám představili v našem předchozím článku. A to i spolu s přírodními zdroji těchto tzv. zdravých tuků. Zde vám přinášíme pokračování s dalšími osmi účinky omega-3, které byly ověřeny vědeckými studiemi.

1) Omega-3 mohou zlepšit projevy duševních poruch způsobených přibývajícím věkem.

Pokles mozkových funkcí je jedním z nevyhnutelných důsledků stárnutí. Několik studií spojuje zvýšený příjem omega-3 s pomalejším mentálním poklesem a také se sníženým rizikem Alzheimerovy choroby (1, 2, 3). Jedno komplexní shrnutí kontrolovaných studií pak naznačuje, že doplňky stravy s omega-3 mohou být prospěšné na začátku onemocnění, kdy se příznaky Alzheimerovy choroby začínají projevovat (4).

2) Omega-3 mohou eliminovat symptomy metabolického syndromu

Metabolický syndrom je souhrou více faktorů. Zahrnuje tzv. centrální typ obezity, tedy hromadění tuku v oblasti břicha, vysoký krevní tlak, inzulínovou rezistenci, vysoké množství triglyceridů a nízkou hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu. Jedná se o významný problém, protože metabolický syndrom zvyšuje riziko mnoha dalších onemocnění, zejména srdečních a také cukrovky.

Omega-3 mastné kyseliny mohou zlepšit inzulínovou rezistenci, redukovat zánět a snížit rizikové faktory rozvinutí srdečních nemocí (5, 6, 7).

3) Omega-3 mohou působit preventivně proti rakovině

Rakovina je jednou z hlavních příčin úmrtí v západních zemích a již dlouho se tvrdí, že omega-3 mastné kyseliny snižují riziko některých druhů rakoviny. Studie ukazují, že lidé, kteří přijímají nejvíce omega-3, mají až o 55 % nižší riziko rakoviny tlustého střeva (8, 9).

Příjem omega-3 navíc souvisí se sníženým rizikem rakoviny prostaty u mužů a rakoviny prsu u žen. Nicméně ne všechny studie potvrzují stejné výsledky (10, 11, 12).

4) Omega-3 pomáhají zmírnit projevy astmatu u dětí

Astmatické záchvaty jsou způsobené zánětem a otokem dýchacích cest a plic. Míra astmatu navíc v USA za několik posledních desetiletí vzrostla (13). Několik studií spojuje příjem omega-3 s nižším rizikem astmatu u dětí a mladých dospělých (14, 15).

omega-3 a astma

5) Omega-3 pomáhají redukovat tuk usazený v játrech

Nealkoholická tuková jaterní choroba (NAFLD) je častější, než byste si možná mysleli. Její výskyt vzrostl s epidemií obezity a stala se nejčastější příčinou chronického onemocnění jater v západním světě (16). Nicméně bylo zjištěno, že zvýšený příjem omega-3 efektivně redukuje tuk a zánět v játrech u lidí trpících NAFLD (17, 18).

6) Omega-3 mohou zlepšovat zdraví kostí a kloubů

Osteoporóza a artritida jsou dvě běžné poruchy ovlivňující náš kosterní systém. Studie naznačují, že omega-3 mohou zlepšit pevnost kostí díky zvýšení množství vápníku. A to by pak mělo vést ke snížení rizika osteoporózy (19, 20). Dále mohou omega-3 také léčit artritidu. Pacienti přijímající omega-3 zaznamenali sníženou bolest kloubů.

7) Omega-3 mohou zlepšit kvalitu spánku<

Studie spojují deprivaci spánku s mnoha nemocemi, včetně obezity, cukrovky a deprese (21, 22, 23). Nízká hladina omega-3 mastných kyselin je spojena se spánkovými problémy u dětí a s obstrukční spánkovou apnoe u dospělých (24, 25). Nízká hladina DHA kyselin (typ omega-3) je také spojena s nižší produkcí melatoninu, který přímo pomáhá usnout (26). U dětí i dospělých studie odhalily, že doplňování omega-3 prodlužuje délku a kvalitu spánku (27, 28).

omega-3 podporuje spánek

8) Omega-3 mohou zmírnit menstruační bolesti

Menstruační bolest se nevyskytuje jen ve spodní části břicha a pánve, ale často zasahuje až do dolní části zad a stehen. Studie opakovaně dokazují, že ženy, které přijímají více omega-3, mají mírnější menstruační bolesti (29, 30). Jedna studie dokonce prokázala, že doplněk stravy s omega-3 byl při léčbě silné menstruační bolesti účinnější než ibuprofen (31).

Odkud omega-3 čerpat

Pokud si chcete zajistit dostatečný příjem omega-3 mastných kyselin, měli byste do jídelníčku zařadit alespoň dvě porce mořských ryb (300 g) týdně a také ořechy a semínka. V případě, že je pro vás taková úprava jídelníčku náročná, můžete zvolit doplněk stravy Zinzino Balance Oil. Ten obsahuje přírodní rybí olej s vysokým podílem EPA a DHA mastných kyselin, olivové polyfenoly a vitamín D3. Tato kombinace zajišťuje co možná nejvyšší vstřebatelnost všech látek.

Chtěli byste raději něco čistě rostlinného? Pak zvolte verzi Zinzino Balance Oil Vegan s omega-3 z mořských řas.

Zinzino Balance Oil koncept