Jak po svátcích znovu nastartovat metabolismus a zdravé trávení

Sváteční hodování jsme si užili dosyta a po novoročních oslavách opět přichází vystřízlivění. Náš metabolismus je pomalý, trávení nefunguje, jak má, a cítíme se bez energie. Všichni víme, že zdravý jídelníček a pohyb jsou základ. Nemusíte ale hned držet diety a podávat sportovní výkony, abyste se cítili opět lépe. Poradíme vám, jak metabolismus a zdravé trávení znovu nastartovat.

Saláty a zeleninové šťávy vás nezachrání

Dáváte si na Nový rok předsevzetí, že shodíte nějaká ta kila nebo se snažíte trávení napravit dietní stravou? Se změnou jídelníčku buďte opatrní, naše tělo totiž v zimě funguje jinak. Přirozeně si vytváří zásoby energie, a tak není snadné hubnout.

Pokud se po hlavě vrhnete do stravy plné salátů a zeleninových šťáv, moc dlouho to nevydržíte. Saláty, čerstvá zelenina a ovoce nebo jogurty naše tělo ochlazují a jsou vhodné spíše na léto. V zimě po nich budete mít ještě větší chuť na jiné zdroje energie. Postavte váš jídelníček raději na teplých vařených jídlech bohatých na luštěniny, celozrnné obiloviny a tepelně upravenou zeleninu.

Přidejte fermentované potraviny a vlákninu

Probiotika a prebiotika. Právě ta jsou důležitá pro zdravou střevní mikroflóru. Abyste dali do pořádku rozhozené trávení ze svátečního hodování, musíte vaší střevní mikroflóře navrátit rovnováhu.

Probiotika jsou zdravé bakterie, které střevní mikroflóru utvářejí. Jsou nezbytné pro bezproblémové trávení a zpracování potravy, ale mají vliv i na imunitu a další důležité funkce našeho těla. Tyto bakterie se pak živí prebiotiky, což není nic jiného než vláknina.

Probiotika tělu nejlépe doplníte fermentovanými potravinami, jako je kvašené zelí, kyselé okurky, korejské kimchi nebo nápoj kombucha. Bohaté na probiotika jsou i kysané mléčné výrobky jako pravý jogurt, brynza nebo kefír. Prebiotika (vlákninu) pak získáte především ze zeleniny, ovoce, luštěnin, celozrnných obilovin, ořechů a semínek.

TIP: Pokud vaše trávení potřebuje rychlou pomoc, vsaďte na doplňky stravy. Přírodní probiotika ve formě výtažku z pravé slovenské brynzy obsahují kapsle Senza Lyovis. Kvalitní prebiotickou směs s vlákninou z osmi různých zdrojů vám zajistí nápoj Zinzino Zinobiotic+.

fermentované potraviny

Máte z léta zavařené okurky, zelí nebo zeleninu? Teď je na ně ten správný čas. Fermentované potraviny vám dodají probiotika.

Ráno vypijte sklenici teplé vody

Rutina pití teplé vody patří mezi tradiční praktiky čínské medicíny a ájurvédy. Ideální je vypít sklenici teplé vody s citronem hned po ránu nalačno, ale i průběžně kdykoliv během dne.

Teplá nebo horká voda podpoří látkovou výměnu a tím urychlí metabolismus. Pomůže ke kvalitnějšímu spalování kalorií a zlepšení funkce ledvin a vylučovacího systému. Teplá voda také pomáhá rozmělnit tuky z potravin a transformovat je na tekutiny. V této podobě pak látky snáze projdou trávicím traktem. Pomůže navíc ulevit v případě bolestí břicha.

Hlídejte si glykemický index

Máte pocit, že je váš žaludek po všech těch svátečních hodech roztažený a pořád cítíte hlad? Ve skutečnosti nic takového jako roztažený žaludek není a jeho velikost je pořád stejná. Problémem je vysoký glykemický index všech tučných a sladkých jídel, která o svátcích jíme. Ten způsobí raketový nárůst krevního cukru, což vede k rychlému vytrávení a opětovnému pocitu hladu.

Pro tělo je nejlepší, když hladina cukru zůstává vyrovnaná. Do jídelníčku proto zařaďte co nejvíce potravin:

  • s nízkým glykemickým indexem – zelenina, luštěniny, houby, ořechy nebo nesladké mléčné výrobky
  • se středním glykemickým indexem – rýže, těstoviny, celozrnné pečivo, ovesné vločky a ovoce.

Dalším účinným řešením jsou malé porce jídla každé 2–3 hodiny. Hlad se tak ani nedostaví. Velkou chybou, které se určitě vyhněte, je vynechávání snídaně. Právě vyvážená snídaně po ránu nastartuje trávicí proces a fungování metabolismu. Pokud se nenajíte do hodiny po probuzení, tělo najede na krizový režim a začne si později přijaté kalorie šetřit na horší časy.

teplá voda s citrónem

Ráno vypijte hrnek teplé vody s citrónem. Přidat můžete i koření jako kajenský pepř, skořici nebo zázvor, které podporují metabolismus.

Bylinky a koření pro trávení i spalování

Bylinky jsou pro trávení a metabolismus hotovým zázrakem. Nejvíce vám pomohou v podobě teplých čajů, které můžete upíjet klidně celý den. Pro zklidnění žaludku a střev zvolte heřmánek, mátu, fenykl, šalvěj a pampelišku. Pro zrychlení metabolismu sáhněte po kopřivě, bříze, kontryhelu, mateřídoušce nebo ostropestřci.

Velmi prospěšné je také koření. Kurkuma a zázvor působí na střevo restorativně a protizánětlivě. Skořice střeva pomáhá čistit a také nakopne metabolismus. Majoránka a saturejka zase působí proti nadýmání. Pro urychlení metabolismu a spalování tuků je opěvovaný zejména kajenský pepř. Ten můžete přidat do jídla, ale pro ještě intenzivnější účinek i do vašeho ranního hrnku teplé vody s citronem.

Pokud jste se rozhodli zatočit se zimními kily navíc, vaše úsilí můžete podpořit také účinnými rostlinnými výtažky, které do jídelníčku tak snadno nezařadíte. Těmi jsou bobule acai, ovoce goji, zelená káva nebo ovoce Garnicia cambogia. Všechny tyto složky ve vyváženém poměru obsahuje doplněk stravy DuoLife ProSlimer. Díky pečlivě sestavenému a čistě přírodnímu složení napomáhá k dosažení a hlavně udržení optimální váhy.