Vědecky prokázané účinky omega-3 na naše zdraví – 1. část

O tom, jak důležité jsou pro správné fungování těla omega-3 mastné kyseliny, jste už určitě slyšeli. Přesto bylo zjištěno, že většina evropské populace má této látky nedostatek. Řada vědeckých studií přitom prokázala, že omega-3 mastné kyseliny působí nejen preventivně, ale také dokážou zmírnit projevy řady nemocí. Máme pro vás hned osm konkrétních příkladů s vědeckými zdroji.

Dělení omega-3 mastných kyselin a jejich zdroje

Nejdříve je třeba zmínit, že omega-3 mastných kyselin je několik druhů a svými účinky se liší. Dělíme je na:

  • EPA a DHA – omega-3 s delším řetězcem, které mají vysoký bioaktivní účinek a získáme je z přírodních mořských zdrojů.
  • ALA – omega-3 s kratším řetězcem, které mají nižší bioaktivní účinek a získáme je z rostlinných zdrojů.

Pro lidské zdraví jsou klíčové kyseliny EPA a DHA. Výživová tvrzení schválená EU uvádějí, že příznivého vlivu na naše zdraví dosáhneme při příjmu alespoň 250 mg DHA denně. Světová zdravotnická organizace pak doporučuje konzumovat minimálně 200-500 mg EPA + DHA denně.

Jaké jsou nejlepší zdroje omega-3?

  • Mořské ryby - tuňák, losos, sardinka, makrela, sleď, ančovička, halibut (EPA a DHA).
  • Ořechy a semínka - lněná, chia, konopná a dýňová semínka, vlašské, makadamové, pekanové a další ořechy (ALA).
  • Dále pšeničné klíčky, sojové boby, řepkový olej nebo v menší míře i listová zelenina.

Do jídelníčku byste měli zařadit minimálně dvě porce (300 g) mořských ryb týdně. Tím si v závislosti na druhu vybraných ryb zajistíte denní příjem 100–250 mg omega-3 mastných kyselin. Zbytek potřebných omega-3 už vám mohou zajistit rostlinné zdroje v podobě ořechů, semínek nebo klíčků.

Zásadní je přitom výsledný poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin v našem organismu. Ten by měl být 1:5 nebo nižší. Zjistit přesný poměr těchto kyselin ve vašem těle můžete pomocí Zinzino Balance Test

omega 3 proti lupénce

Prokázané účinky omega-3 mastných kyselin

Už víme, jaké omega-3 jsou pro naše zdraví nejdůležitější a odkud je získat. Teď se tedy můžeme vrhnout na účinky omega-3, které byly vědecky prokázány.

1) Omega-3 pomáhají snižovat zánět

Chronický zánět je společným jmenovatelem řady civilizačních chorob, jako jsou degenerativní onemocnění tepen, srdce, ledvin nebo jater, ale i psychické nemoci a další. Omega-3 mastné kyseliny mohou snížit produkci molekul a látek souvisejících se zánětem, jako jsou zánětlivé eikosanoidy a cytokiny studie 1, 2). Studie dlouhodobě pozorovaly souvislost mezi vyšším příjmem omega-3 a sníženým zánětem (studie 3, 4, 5).

2) Omega-3 pomáhají zmírnit rizikové faktory srdečních onemocnění

Srdeční infarkty a mrtvice jsou nejčastější příčinou úmrtí na světě. Před desítkami let vědci zjistili, že komunity, které jedí ryby, mají velmi nízkou míru těchto chorob. To bylo později spojeno s konzumací omega-3 (studie 6). Od té doby byly omega-3 mastné kyseliny spojeny s řadou pozitivních účinků pro zdraví srdce (studie 7).

3) Omega-3 pomáhají bojovat s depresemi a úzkostmi

Deprese patří mezi nejběžnější psychické onemocnění na světě. Úzkost je pak ještě běžnější. Několik studií naznačuje, že u lidí, kteří pravidelně konzumují omega-3, je výskyt depresí méně pravděpodobný (studie 8, studie 9). Navíc když lidé s depresí nebo úzkostí začnou užívat doplňky stravy s omega-3, jejich příznaky se zlepší (studie 10, 11, 12). Jedna studie dokonce zjistila, že kyselina EPA může být stejně účinná proti depresi jako běžné antidepresivum (studie 13).

meditací proti lupénce

4) Omega-3 mohou zlepšit zdraví očí

DHA, typ omega-3, je hlavní strukturální složkou sítnice našeho oka. Pokud tedy nemáme dostatek DHA, mohou nastat problémy se zrakem (studie 14, studie 15). Zajímavé je, že dostatek omega-3 je spojen se sníženým rizikem makulární degenerace – jednou z hlavních světových příčin trvalého poškození očí a slepoty (studie 16, studie 17).

5) Omega-3 podporují zdraví mozku dítěte během těhotenství a raného života

Omega-3 jsou pro zdravý vývoj mozku zásadní. Kyselina DHA tvoří 40 % polynenasycených mastných kyselin v mozku a 60 % v sítnici našeho oka. Není proto žádným překvapením, že kojenci krmení umělou výživou obohacenou o DHA mají lepší zrak než kojenci krmení umělou výživou bez ní (studie 18).

Dostatečný příjem omega-3 během těhotenství je spojen s řadou benefitů pro dítě, a to zejména (studie 19, studie 20, studie 21):

  • vyšší inteligence,
  • lepší komunikační a sociální schopnosti,
  • snížené riziko opožděného vývoje,
  • snížené riziko ADHD, autismu a mozkové obrny.

6) Omega-3 mohou u dětí snižovat příznaky ADHD

ADHD je porucha chování charakterizovaná nepozorností, hyperaktivitou a impulzivitou. Několik studií uvádí, že děti s ADHD mají nižší hladinu omega-3 mastných kyselin v krvi než jejich zdraví vrstevníci (studie 22, studie 23). Další studie navíc uvádí, že doplňky stravy s omega-3 mohou snížit příznaky ADHD. Omega-3 pomáhají zlepšit pozornost a schopnost dokončit úkol. Snižují také hyperaktivitu, impulzivitu, neklid a agresivitu (studie 24, 25, 26, 27).

7) Omega-3 zlepšují stav kůže

Kyselina DHA je strukturální složkou naší pokožky. Je odpovědná za zdraví buněčných membrán, které tvoří její velkou část. Zdravá buněčná membrána se pak projevuje jemnou, hydratovanou a pružnou pokožku bez vrásek.

Naší pokožce prospívá i kyselina EPA, a to zejména tak, že (studie 28, 29):

  • redukuje mastnotu a optimalizuje hydrataci pleti,
  • zamezuje předčasnému stárnutí kůže,
  • snižuje riziko výskytu akné.

zdravá pleť

8) Omega-3 pomáhají bojovat s autoimunitními nemocemi

U autoimunitních onemocnění náš imunitní systém zaměňuje zdravé buňky za cizí a útočí na ně. Jedním z takových příkladů je cukrovka 1. typu, kdy náš imunitní systém útočí na buňky ve slinivce produkující inzulín.

Studie ukazují, že příjem dostatečného množství omega-3 během prvního roku života je spojen se sníženým rizikem mnoha autoimunitních onemocnění, včetně diabetu 1. typu, autoimunitního diabetu a roztroušené sklerózy (studie 30, 31, 32). Omega-3 také pomáhají léčit další nemoci jako lupus, revmatoidní artritidu, ulcerózní kolitidu, Crohnovu chorobu a lupénku (studie 33, 34, 35, 36).

A to zdaleka není vše.

Dalších osm vědecky prokázaných zdravotních účinků omega-3 vám představíme v příštím článku. Jestli jste se už teď přesvědčili o nezbytnosti omega-3 a jejich přísun si chcete spolehlivě zajistit, můžete sáhnout po doplňku stravy Zinzino Balance Oil. Obsahuje přírodní rybí olej s vysokým podílem EPA a DHA mastných kyselin, olivové polyfenoly a vitamín D3. Tato kombinace zajišťuje co možná nejvyšší vstřebatelnost všech látek.

Chtěli byste raději něco čistě rostlinného? Pak zvolte verzi Zinzino Balance Oil Vegan s omega-3 z mořských řas.

Zinzino Balance Oil koncept