Proč jsou v těhotenství důležité omega-3 mastné kyseliny?

O omega-3 mastných kyselinách nejčastěji mluvíme v souvislosti s podporou funkce mozku, srdce, celkovou imunitou a prevencí chronických zánětů, které jsou hlavní příčinou většiny civilizačních chorob. To ale není všechno. Významný vliv mají také na vývoj miminka. Proč byste si jako nastávající maminka měla pohlídat dostatečný příjem omega-3, kolik jich miminko potřebuje a odkud je čerpat?

Jak omega-3 mastné kyseliny ovlivňují vývoj miminka

Omega-3 jsou nezbytné pro správný vývoj srdce, mozku a celé nervové soustavy. S tím souvisí také rozvoj poznávacích a motorických funkcí. Miminku pomáhají s růstem buněk, a to od kůže přes svaly a kosti, až po vlasy. Výzkumy navíc ukazují, že dostatečný příjem omega-3 mastných kyselin má významný vliv na správný vývoj zraku.

Člověk si omega-3 mastné kyseliny nedokáže sám vytvořit, miminko je proto v jejich příjmu zcela odkázáno na životosprávu maminky. Bylo přitom prokázáno, že většina české populace má omega-3 nedostatek. To je dáno především nevyváženou stravou, která obsahuje velké množství omega-6 (nasycených) mastných kyselin a nedostatek omega-3 (nenasycených) mastných kyselin, jež pro naše zdraví nezbytně potřebujeme.

omega-3 v těhotenství

Kolik omega-3 je v těhotenství potřeba

Omega-3 mastných kyselin je několik druhů a ne všechny mají pro vývoj miminka stejný význam.

Dělíme je na:

  • EPA a DHA – omega-3 mastné kyseliny s delším řetězcem, které mají vysoký bioaktivní účinek a získáme je z přírodních mořských zdrojů.
  • ALA – omega-3 mastné kyseliny s kratším řetězcem, které mají nižší bioaktivní účinek a získáme je z rostlinných zdrojů.

Řada vědeckých studií prokázala, že pro lidské zdraví jsou klíčové kyseliny EPA a DHA. Výživová tvrzení schválená Evropskou unií uvádějí, že příznivého vlivu omega-3 na naše zdraví dosáhneme při konzumaci alespoň 250 mg DHA denně. Světová zdravotnická organizace pak doporučuje konzumaci minimálně 200-500 mg EPA + DHA denně. V období těhotenství a kojení je ale potřeba jejich přísun zvýšit.

Těhotné ženy by měly každý den konzumovat ideálně 650 mg omega-3 (EPA a DHA), z nichž alespoň 300 mg by měla tvořit DHA. Tento příjem zajistí dostatek omega-3 mastných kyselin pro správný vývoj miminka i pro zdraví maminky. Získat takové množství pouze ze stravy je ale bohužel téměř nemožné. Doporučujeme proto kromě úpravy jídelníčku zvolit také vhodné doplňky stravy.

2_1

Jak zařadit omega-3 do jídelníčku

Tím nejlepším přírodním zdrojem EPA a DHA mastných kyselin jsou především vybrané druhy mořských ryb, které je vhodné doplnit kvalitními rostlinnými zdroji jako jsou lněná, chia či konopná semínka a vlašské ořechy. Tyto semínka a ořechy můžete do jídelníčku zařadit také formou již zpracovaného oleje, samozřejmě s důrazem na jeho kvalitu, aby byly zachovány všechny důležité látky.

Nejvhodnějšími rybami jsou pak tuňák, losos, makrela a sardinka. Ty tělu kromě omega-3 dodávají také dostatek železa a zinku, které jsou pro vývoj miminka rovněž nezbytné. Železo vám navíc v době těhotenství pomůže proti únavě, malátnosti i bolestem hlavy. Dostatečný přísun železa i zinku ve stravě také snižuje riziko předčasného porodu.

S konzumací ryb buďte opatrná

Těhotné ženy se mnohdy obávají konzumace ryb kvůli obsahu rtuti, která ve vodě přirozeně vzniká tvorbou bakterií. A mají k tomu dobrý důvod. Pro dospělého člověka není toto běžné množství nijak ohrožující, u nenarozených dětí ale může opravdu způsobit problémy v podobě poruch nervového systému. Je proto důležité dbát pozornost na kvalitní zdroj ryb, ideálně z volného lovu, a nejíst více než 300 g mořských ryb (2 porce) týdně. V závislosti na výběru ryb vám tyto dvě porce týdně zajistí příjem 100-250 mg omega-3 mastných kyselin na den.

zdroje omega-3

Zajistěte svému miminku dostatek kvalitních omega-3 mastných kyselin

Jak už jsme uvedli, změnou jídelníčku bohužel na skutečně dostatečný příjem omega-3 mastných kyselin v těhotenství nedosáhnete. Pokud ho chcete pro sebe a miminko zajistit, doporučujeme zvolit přírodní doplněk stravy, jako je například Zinzino Balance Oil. Jedná se o tekutou směs esenciálních omega-3 mastných kyselin z těch nejkvalitnějších mořských zdrojů (ryb nebo řas) s přídavkem polyfenolů. Tyto polyfenoly jsou velmi silným antioxidantem a olej chrání před znehodnocením oxidací. Díky tomu se účinná látka (omega-3) dostane na správné místo, tedy do buněčné membrány.

Zinzino Balance Oil si můžete vybrat ze čtyř příchutí – grep, pomeranč, citrón a vanilka. K dispozici je i veganská verze Balance Oil Vegan čistě z mořských řas, nebo Balance Oil AquaX rozpustný ve vodě.

Zinzino Balance Oil koncept