7 zdravotních účinků chlorofylu a jeho nejbohatší zdroje

To, že chlorofyl hraje klíčovou roli v přeměně slunečního světla na kyslík, čímž umožňuje fotosyntézu, známe už z hodin biologie. Víte ale, že má řadu skvělých účinků i na naše zdraví? Prozradíme vám, co zařazením chlorofylu do jídelníčku získáte a z jakých zdrojů ho efektivně čerpat.

Zdravotní účinky chlorofylu

Chlorofyl je doslova zdravím nabitou bombou. Obsahuje vitamíny K, C, kyselinu listovou, z minerálů pak železo, vápník, hořčík a množství dalších stopových prvků. Vaše tělo vám za něj proto opravdu poděkuje. Co všechno umí?

12_1

1) Harmonizuje trávení

Chlorofyl má příznivý vliv na střevní bakterie, a pomáhá tak harmonizovat proces trávení. Očišťuje tělo od kvasinek zvaných Candida albicans, které způsobují zažívací potíže, a pomáhá také neutralizovat škodlivé účinky smažených mastných potravin na tlusté střevo.

2) Posiluje imunitní systém

Chlorofyl působí pozitivně proti choroboplodným bakteriím, pomáhá tělu v boji proti infekcím a posiluje celkovou obranyschopnost organismu.

3) Podporuje produkci hemoglobinu

Díky vyšší produkci hemoglobinu se zlepšuje okysličení těla, zrychluje regenerace organismu a naopak zpomaluje proces stárnutí. Chlorofyl obnovuje a čistí krev, zvyšuje její srážlivost, pomáhá regulovat krevní tlak a posiluje oběhový systém.

4) Urychluje hojení ran a popálenin

Chlorofyl dokáže snížit bolest i svědění a má protizánětlivé účinky. Využít jej můžete zvláště u kožních a chronických zánětů či vředů. Hojivé účinky jsou pozorovány v chirurgii i dermatologii.

5) Pohlcuje pachy

Při dlouhodobém užívání chlorofyl neutralizuje nepříjemný pot, proto se mu někdy říká také přírodní deodorant. Kromě neutralizace potu také omezuje nepříjemný zápach z úst.

6) Zabraňuje překyselení organismu

Výživoví poradci doporučují chlorofyl také jako zásadotvornou složku, která pomáhá při překyselení organismu způsobeného nevyváženou stravou. Právě překyselení může být příčinou mnohých zdravotních problémů.

7) Podporuje psychickou rovnováhu

Chlorofyl tělo očišťuje od škodlivých látek a dodává mu množství energie. Díky tomu jsme odolnější vůči stresu, méně unavení a celkově si užíváme větší psychickou pohodu.

zdroje chlorofylu, zdravotní účinky chlorofylu

Zdroje chlorofylu

U zdrojů chlorofylu nám jednoduše napoví zelená barva. Není ale pravidlem, že čím je rostlina zelenější, tím více chlorofylu má. Mezi ty nejlepší zdroje patří:

  • Zelené superpotraviny – chlorealla, spirulina, zelený ječmen, mladá pšenice.
  • Zelenina – špenát, kapusta, mangold, brokolice, chřest, okurka, květák a další.
  • Bylinky – kopřiva, pampeliška, listy konopí, máta a další.

Sladkovodní řasa chlorella je nejkoncentrovanějším zdrojem chlorofylu vůbec, proto také v posledních letech zažila velký boom na poli zdravé výživy. Těsně za ní je pak v obsahu chlorofylu sinice spirulina.

U zeleniny a bylinek si dejte pozor na tepelnou úpravu, o většinu účinných látek byste tak přišli. Snažte se je do jídelníčku zařadit v syrovém stavu. Skvělou variantou jsou zeleninové šťávy a smoothie.

Pokud s dostatečným příjmem zeleniny a bylinek bojujete, můžete sáhnout po doplňku stravy DuoLife Chlorofil. Jedná se o čistě přírodní tekutý chlorofyl získaný z chlorelly, ječmene, vojtěšky a oleje máty peprné. Díky tekuté formě se lehce vstřebává a je výjimečně účinný. Vašemu tělu jednoduše zajistíte dostatečný příjem chlorofylu na každý den.

Chlorofil