Lupénka: 8 přírodních tipů, které pomáhají

Patříte mezi přibližně 2 % lidí, které trápí lupénka, nebo odborně psoriáza? Možností léčby je více, žádná ale nefunguje na 100 %, lupénky se tak bohužel nedá zbavit nadobro. Právě proto je ale potřeba vedle klasické terapie pečovat o tělo i dalšími způsoby. A to zdaleka ne jen zvenčí.

Přestože lupénku vnímáme jako kožní nemoc, vzniká hluboko uvnitř našeho organismu. Lékaři ji spojují s poruchou střevní stěny trávicího ústrojí, kdy se do těla dostávají toxické látky. Přistupovat bychom k ní proto měli komplexně. Máme pro vás 8 tipů, které pomohou projevy lupénky zmírnit.

1) Jezte chytře

Už jsme zmínili, že lupénka souvisí s celkovým zdravím organismu. Co jíme, má proto na stav kůže obrovský vliv. Nebojte, nemusíte dodržovat žádnou přísnou dietu. Jde jen o zdravější variantu stravování a zaměření se na potraviny, které mají na pokožku pozitivní vliv. Mezi ty patří zejména ořechy, semínka, ryby, nízkotučné mléčné výrobky, zelenina a ovoce. Skvělé je také droždí, které obsahuje biotin a vitamíny skupiny B nezbytné pro zdarvou pokožku. Vyhnout byste se měli naopak polotovarům, potravinám s přemírou “éček”, rafinovanému cukru a tvrdému alkoholu. Ty v těle mimo jiné podporují vznik zánětu, který je rovněž jedním ze spouštěčů lupénky.

Lupénka může být také projevem určité potravinové alergie, nejčastěji na lepek. Pokud tedy máte podobné podezření, vyplatí se danou skupinu potravin na zkoušku vyřadit z jídelníčku. A to alespoň na dva měsíce. Uvidíte, jestli se stav vaší kůže zlepší. Za to zjištění to rozhodně stojí.

Dále se lupénka častěji objevuje u lidí s nadváhou, vysokým krevním tlakem nebo cukrovkou. Jestli vás trápí kila navíc, i to může přispívat k horšímu stavu kůže.

omega 3 proti lupénce

2) Vsaďte na doplňky stravy

Zvyšte příjem vitamínů, minerálů a dalších prvků, které přispívají ke zdravé pokožce a pomáhají urychlit hojení. Mezi takové patří zejména:

  • Omega 3 mastné kyseliny – dokáží minimalizovat zánět spojený s lupénkou a pomáhají při léčbě autoimunitních onemocnění obecně. Ideální je kombinace s vitamínem D, jehož optimální hladina v těle je nezbytná pro zdravý stav kůže. Obě tyto složky najdete v Zinzino Balance Oil.
  • Vitamíny skupiny B – pro pokožku jsou naprosto nezbytné. Ideální je užívat celý komplex vitamínů B, které se vzájemně doplňují.
  • Kurkumin – tato cenná látka obsažená v kurkumě dokáže obnovit poškozené kožní buňky a zmírnit projevy lupénky.
  • Probiotika – protože je lupénka dávána do souvislosti se špatnou funkcí střevní stěny, mohou pomoci také probiotika, která obnoví střevní mikroflóru.

3) Vyhněte se stresu

Dlouhodobý stres je považován za jeden z hlavních spouštěčů lupénky a zhoršuje také celý její průběh. I když je to mnohdy náročné, snažte se stresovým situacím co nejvíce vyhnout. Pomůže vám pohyb na čerstvém vzduchu, kvalitní odpočinek a celkové zpomalení životního tempa. Vyzkoušet můžete také aromaterapii, meditace a další alternativní metody odbourávající stres.

meditací proti lupénce

4) Vybírejte vhodnou kosmetiku a hydratujte

Základem péče o pokožku je samozřejmě vhodná kosmetika. Vyhněte se všem parfémovaným produktům se syntetickými složkami, a to nejen těm na tělo, ale i na vlasy. Vybírejte přípravky na suchou a citlivou pokožku z řad dermo kosmetiky a kůži každý den poctivě hydratujte. Nikdy se nesmí vysušit.

5) Používejte lokální péči

Postižená místa pravidelně ošetřujte krémy a mastmi k cílené péči. Hledejte ty s obsahem konopí, kyseliny salicylové, ovsa, aloe vera nebo jablečného octu. Pro vlasovou péči je výborný šampón s tea tree nebo už zmíněným aloe vera. Protože lupénky je více typů, každému může zabírat něco trochu jiného. Zkuste jednotlivé přípravky otestovat a buďte trpěliví.

6) Zvlhčujte vzduch

Od svědění a vysušení kůže vám pomůže i pravidelné zvlhčování vzduchu. Především v zimě totiž může být doma nebo v kanceláři vlivem vytápění velmi sucho. Elektronický zvlhčovač vás vyjde na několik tisíc, pomoci si ale můžete i alternativními způsoby. Tady je hned několik možností:

  • Nepoužívejte sušičku, ale prádlo pověste v pokoji.
  • Při vytápění položte na topení vlhký ručník.
  • Několikrát denně v místnosti použijte jemný rozprašovač vody.
  • Především při větrání pomocí rozprašovače navlhčete záclony.
  • Pořiďte si pokojové rostliny (na zvlhčení vzduchu je nejlepší palma horská a širokolisté rostliny jako monstera nebo fíkus).

rostliny pro zvlhčení vzduchu

7) Dopřejte si pravidelné koupele

Lékař vám při akutnější formě lupénky pravděpodobně doporučí lázeňskou péči, léčebné koupele byste si ale měli ideálně dopřávat pravidelně. Zmírnit svědění a podpořit regeneraci pokožky pomůže nejlépe mořská nebo epsomská sůl.

8) Očistěte tělo pomocí bylinek

Jak už jsme několikrát zmínili, lupénka je komplexní problém celého organismu, je proto potřeba obnovit jeho rovnováhu. S tím vám pomohou bylinky, které podporují funkci jater a tím očišťují tělo toxinů a všech nežádoucích látek. Na detoxikaci je nejúčinnější ostropestřec mariánský, kopřiva, bříza nebo jetel. Můžete je užívat formou výtažků jako doplněk stravy nebo taky čaje. Dostatečný pitný režim ja navíc dalším z důležitých faktorů, který udržuje pokožku hydratovanou.

kopřivový čaj na detoxikaci