Potraviny s omega-3 pro Vaše srdce

Před tuky máme většinou přirozený respekt. Osvěta a reklamy dělají své, a tak dnes už snad každý ví, že mnoho nezdravých tuků způsobuje obezitu, vysoký cholesterol a stojí za rozvojem více srdečně - cévních onemocnění. Nejsou však tuky jako tuky a ty zdravé nezbytně potřebujeme pro správné fungování organismu.

Pamatujete si na povinnou ranní lžičku rybího oleje? Rybí olej obsahuje kyselinu eikozapentaenovou (EPA) a kyselinu dokosahexaenovou (DHA) - 2 druhy Omega-3 mastných kyselin, které patří mezi tzv. polynenasycené esenciální mastné kyseliny. Ty naše tělo nedokáže vytvářet, je však nutné přijímat je ve stravě nebo ve výživových doplňcích. Proč je to tak? Jaký užitek mají omega-3 nenasycené mastné kyseliny pro zdraví lidí ve středním a vyšším věku?

 

Jak to funguje?

Na to, aby všechny chemické reakce probíhaly v lidském organismu správně, musí stejně dobře běžet i metabolické procesy na buněčné úrovni. Ty však zejména u starších lidí nefungují dostatečně. Jsou narušovány množstvím inhibitorů, které způsobují značnou nerovnováhu a s tím spojené zdravotní riziko.

Omega-3 mastné kyseliny se nacházejí především v mořských a rostlinných potravinách. Pokud je jich v našem těle nedostatek, organizmus nedokáže důkladně vytvářet buněčné membrány. Díky membránám a jejich polopropustnosti buňky spolu komunikují. Komunikace mezi buňkami při nedostatku Omega-3 mastných kyselin se zhoršuje a spolu s ní i vzájemná výměna množství důležitých živin.

Pokud buněčné membrány nefungují spolehlivě a dostačující, výsledkem je v dlouhodobém horizontu riziko rozvoje několika vážných onemocnění. Jejich seznam je široký a je zjevné, že jde o nejčastější nemoci, se kterými se potýkají zejména lidé ve vyšším věku - například: nepravidelná činnost srdce, hypertenze, srdeční infarkt, chronická obstrukční plicní nemoc, nejrozšířenější formy rakoviny či deprese.

 

Jaké výhody přinášejí Omega-3 nenasycené mastné kyseliny?

Tak, jak je to v poslední době trendem, zkoumá se vše, co by mohlo mít souvislost s dlouhověkostí a udržením dobrého zdraví. Ověřují se účinky vitamínů, minerálů, různých druhů tuků, zdrojů energie a mezi nimi i Omega-3 mastných kyselin.

Grónští Eskymáci s tendencí k nadváze až obezitě konzumují hodně živočišné potravy s nedostatkem zeleniny a ovoce. Zdaleka nejsou prototypem lidí, kteří se stravují zdravě. I přesto však patří k populaci s nejnižší úmrtností na ischemickou chorobu srdeční. Může za to právě vysoký příjem omega-3 mastných kyselin v jejich specifické potravě.

 

Výzkumy a pozorování přinesly zajímavé poznatky

  • už jeden gram kvalitního rybího oleje denně ochrání před zvýšenou úmrtností na kardiovaskulární onemocnění
  • Omega-3 mastné kyseliny snižují hladinu tuků v krvi, zejména triglyceridů.
  • snižují krevní tlak a riziko vzniku arytmií.
  • výrazně přispívají ke snížení ztuhlosti a bolestivosti kloubů při revmatoidní artritidě.
  • zpomalují procesy související se zhoršováním paměti, rozvojem Alzheimerovy choroby a jiných forem demence.
  • zlepšují obranyschopnost
  • zmírňují průběh autoimunitních chorob a depresivních stavů
  • slouží jako prevence před rakovinou tlustého střeva a rakovinou prsu

 

Minimální doporučená denní dávka

Při omega-3 mastných kyselinách rozlišujeme 3 druhy:

  • kyselina alfa linolenová (ALA),
  • kyselina eikosapentaenová (EPA),
  • kyselina dokosahexaenová (DHA).

Pro běžné potřeby organismu, podporu zdraví srdce a cév lze uvažovat o denní dávce 250 - 1000 mg EPA a DHA. Nejlepší možností je omega-3 nenasycené mastné kyseliny přijímat v rozmanité kvalitní stravě nebo v kvalitním potravinovém doplňku.

 

Zdroje omega-3 mastných kyselin

V rostlinných zdrojích potravy se nachází kyselina ALA, v živočišných zase DHA a EPA. Vegetariáni a vegani mají někdy problémy s nedostatkem omega-3 mastných kyselin, protože ALA je pouze stavební blok - prekurzor kyselin DHA a EPA. Na to, aby se ALA proměnila na EPA, je potřeba speciální enzym, který se však v lidském těle nachází v mizivém množství. Pouze 1% ALA se dokáže proměnit na EPA, avšak adaptivní mechanismy u zdravého vegana zabraňují úplnému poklesu omega-3 mastných kyselin v krvi.

Nemusí to však takto snadno probíhat u každého. Proto, pokud je to možné, vsaďte na živočišné zdroje omega-3 mastných kyselin. Stačí, když si dva- až třikrát týdně pochutnáte na mořských rybách (na 1 porci cca 200 - 300 g) a vaše týdenní potřeba by měla být pokryta.

 

Přínosem pro vaše zdraví bude, když do stravy zařadíte

  • Mořské ryby - sardinky, makrely, sledě, losos, ančovičky, tuňák, halibut ...
  • Ořechy a semínka - lněná semínka, chia semínka, dýňová semínka, vlašské ořechy, Makadamiový ořechy, pekanové ořechy ...
  • Rybí olej, olej z tresčích jater
  • Pšeničné klíčky, sójové boby a listovou zeleninu.

Na našem eshopu nabízíme jeden z nejkvalitnějších produktů na trhu ZinZino BalanceOil 300ml, který Vám pokryje denní dávku Omega-3 a pomůže Vám snížit poměr Omega-6 : Omega-3 v organizmu. Existuje varianta pro Vegany, ZinZino BalanceOil Vegan 200ml, vyrobený z přírodních řas.

ZinZino Balance - produkty

Zapojte se jako spotřebitel (fyzická osoba) nebo obchodník (právnická osoba) do programu ZinZino a nakupujte produkty za prémiové ceny.

Více o programech se dozvíte na na našich stránkách.

Pokud by Vám nebylo něco jasné kontaktujte našeho konzultanta na produkty ZinZino:

Jana Stůjová

+420 608 928 111

stujova.jana@gmail.com