Střevní mikrobiom: Proč je důležitý a jak ho uzdravit?

Možná už jste se setkali s tvrzením, že 80 % naší imunity se nachází ve střevech. Je to opravdu tak. Není to ale zdaleka jen imunita, na kterou má střevní mikrobiom zásadní vliv. Řada zdravotních problémů může pramenit právě odtud. Zjistěte, jakou hraje mikrobiom roli ve vašem zdraví a jak ho efektivně podpořit.

Co přesně je střevní mikrobiom?

Už Hippokrates před staletími tvrdil, že každé lidské onemocnění začíná ve střevech. Termín mikrobiom byl ale poprvé definován až v roce 2001, a to jako různých druhů mikrobů, které spoluutvářejí mikroklima jednotlivých orgánů. Podle odborníků se pouze ve střevech vyskytuje až 500 druhů mikroorganismů, které je potřeba udržovat v rovnováze. Tento mikrosystém je považovaný za další orgán a jeho váha je odhadována až na 1,5 kg.

Kvalita střevního mikrobiomu se přitom vytváří během života a ovlivňuje ji mnoho faktorů – v počátečních letech je to porod a kojení, později především strava nebo oxidační stres.

probiotika

Když není střevní mikrobiom v rovnováze

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč se v posledních letech tak masivně rozšířily alergie, intolerance, cukrovka, obezita, ale i autismus a další neurologické nemoci? Vědci se dnes přiklánějí k názoru, že tyto diagnózy mohou mít původ právě v poškozené střevní mikroflóře. Pokud se totiž ve střevě přemnoží patogenní mikroorganismy, mohou vylučovat toxické látky, které se skrze malé trhlinky ve střevě dostávají do krevního oběhu.

Nerovnováha střevního mikrobiomu tak může vést k celé řadě zdravotních komplikací. A to zejména:

  • Trávicí potíže: zácpy, průjmy, reflux, gastritida, syndrom dráždivého tračníku, inzulinová rezistence (cukrovka 2. typu), potravinové intolerance
  • Neurologické potíže: Parkinsonova choroba, ADHD, autismus.
  • Psychické potíže: deprese, úzkosti.
  • Autoimunitní onemocnění a alergie

Jak střevní mikrobiom uzdravit

Jak jsme zmínili, střevní mikrobiom se formuje už od narození. Pro jeho přirozený zdravý vývoj je proto zejména u dětí důležitá imunitní stimulace organismu. A to znamená kontakt s alergeny, bakteriemi a viry. Přílišná čistota, nedostatek pobytu v kolektivu lidí a nadužívání léků omezuje formování mikrobiomu už v raném věku.

Na kvalitě střevního mikrobiomu se pak podepisuje především náš životní styl. Přebytek sladidel, lepku, geneticky modifikovaných potravin, konzumace alkoholu, nadužívání antibiotik a dalších léků střevní ekosystém významně narušuje. Úprava životního stylu, zejména pak jídelníčku je proto nejúčinnější cestou.

Jaké potraviny pomáhají udržet zdravou střevní mikroflóru

A co tedy jíst, abyste střevní mikrobiom podpořili? Základní potravou pro mikroby jsou prebiotika. Nepleťte si je ale s probiotiky, ta fungují zcela jinak. Jaký je mezi nimi rozdíl, jsme popsali v tomto článku.

Prebiotika jsou nestravitelnou složkou potravy, kterou lépe známe pod pojmem vláknina. Důležitým typem vlákniny pro náš mikrobiom je ta rozpustná, tedy inulin a pektin. Denně bychom měli přijmout alespoň 20 gramů rozpustné vlákniny. Odkud ji ale získat?

2_2

Nejlepšími zdroji vlákniny jsou:

  • Zelenina – cibule, česnek, chřest, brambory i se slupkou, artyčok, červená řepa,
  • Ovoce – jablka, hrušky, jahody, maliny, banány, avokádo,
  • Luštěniny – čočka, fazole, cizrna, hrách loupaný,
  • Obiloviny – quinoa, oves, pražená kukuřice,
  • A další – mandle, chia semínka, hořká čokoláda (70–95 %).

Tyto potraviny byste měli jíst ideálně každý den a pravidelně je obměňovat, abyste získávali vlákninu z různých zdrojů. Tak zajistíte mikrobům dostatek potravy, aby se mohli množit a zakládat nové kolonie. A vaše střevní mikroflóra se dostane opět do rovnováhy.

Pokud si nejste jistí, jestli máte těchto potravin v jídelníčku dostatek, pravidelný přísun vlákniny si můžete zajistit také doplňkem stravy. Zinzino Zinobiotic+ je přírodní prebiotická směs s vlákninou z osmi různých zdrojů. K vytvoření rovnováhy ve střevech využijte jedinečnou sadu na intenzivní kůru probiotika VETOM.

Prebiotika Zinzino  Zinobiotic