5 kroků k rozjasnění mdlé pleti

Nejčastěji pleť ztrácí svůj přirozený jas v chladným měsících, kdy nemáme dostatek slunce a kůže dostává zabrat od mrazivého větru. Někteří z nás se ale s mdlou pletí potýkají celoročně. Co s tím? Nejčastější příčinou je suchá kůže nebo narušená kožní bariéra. Ukážeme vám pět kroků, jak pleti opět dodat život a rozzářit ji.

1) Hydratujte zvenku i zevnitř

Důkladná hydratace je potřebná pro všechny typy pleti – jak pro suchou, tak pro mastnou. I když se může zdát, že mastná pleť krém nepotřebuje, není to tak. Větší množství mazu produkuje často právě na obranu proti dehydrataci. Proto do své ranní a večerní péče o pleť vždy zařaďte i hydratační krém.

V zimním období je vhodný hutnější krém na bázi olejů. Studený vítr, mráz a časté změny teplot totiž pleti nesvědčí a vysušují ji. Skvělým řešením je výživný regenerační krém Alagenex s alaptidem, bambuckým máslem a rostlinnými oleji. Alaptid je biologicky aktivní látka objevená českými vědci. Provedené studie potvrdily, že výrazně podporuje růst buněk, a urychluje tak regeneraci pleti. Pomáhá obnovovat správnou funkci pokožky a redukuje její nedokonalosti.

Pokožku je ale potřeba hydratovat až na buněčné úrovni a to dokážete nejlépe s pravidelným pitným režimem. Naše tělo je tvořeno z asi 70 % jen vodou, není proto divu, že bez ní naše pokožka vypadá mdle. Každý den vypijte minimálně dva litry neperlivé vody nebo neslazeného čaje.

mdlá pleť

2) Podpořte zdraví vašich střev

Střeva? Jak ta souvisí s pletí? Jako bychom vás slyšeli. Existuje mnoho studií potvrzujících souvislost mezi zdravím střev a kůží. Zdravý trávicí systém dokáže lépe absorbovat živiny z potravy, ale také minimalizuje degradaci kolagenu a podporuje kolagenovou syntézu. Kolagen je hlavní bílkovina tvořící kůži a pojivové tkáně. Je extrémně důležitý pro udržení elasticity, hladké struktury a taky jasu pleti.

Klíčem ke správné funkci střev je zdravý střevní mikrobiom. Ten je tvořený mikroskopickými organismy („hodnými bakteriemi), kterým také říkáme probiotika. A tyto mikroskopické organismy potřebují pro svůj růst a množení vlákninu, nazývanou také jako prebiotika. Tyto dva pojmy se často zaměňují, je mezi nimi ale významný rozdíl. Více si o tématu můžete přečíst v tomto článku.

Pravidelný přísun vlákniny podpoří zdraví střevního mikrobiomu, které je podmínkou pro zdravou pleť. Pokud ve vašem jídelníčku nemáte dostatek vlákniny, tělu ji můžete dodat také pomocí doplňku stravy.

3) Vsaďte na antioxidanty

Antioxidanty jsou nezbytné pro neutralizaci volných radikálů, které mimo jiné způsobují poškození kožních buněk. Tělo si antioxidanty, a dokonce i volné radikály samo vytváří, jejich množství ale musí být v rovnováze. Vlivem znečištěného prostředí a špatné životosprávy máme antioxidantů mnohdy nedostatek a to se projevuje i na kvalitě pleti.

Především se snižuje tvorba a aktivita některých kožních buněk, což vede k narušení kožní bariéry. Pokožka postupně ztrácí vlastní přirozenou ochranu před vnějšími vlivy, dochází ke vzniku pigmentových skvrn, zánětlivým změnám a pleť ztrácí svůj jas.

Antioxidanty tělu nejlépe doplníte vybranými druhy ovoce a zeleniny. Těmi nejbohatšími jsou borůvky, maliny, jahody, artyčok, kapusta, brokolice, špenát nebo červené zelí. Jedním z nejsilnějších antioxidantů je chlorofyl – rostlinné zelené barvivo.

12_1

4) Omezte alkohol

Už jste určitě slyšeli o negativním vlivu alkoholu na pleť, pravděpodobně ve spojitosti s akné. Alkohol v těle podporuje zánět, a tak přispívá k jeho rozvoji. Není to ale jen zánět, který alkohol způsobuje. Kvůli silným diuretickým vlastnostem náš organismus vysušuje. Dehydrataci přitom způsobuje jak navenek, tak uvnitř. Pleť pak působí matně a mdle.

A ačkoliv to zní jako paradox, tak nedostatek hydratace vede k tomu, že se naše tělo snaží udržet co nejvíce vody. To má za následek otoky v obličeji, které jsou viditelné zejména pod očima. Sklenička vína k večeři párkrát do týdne žádnou velkou škodu nenapáchá, snažte se z ní ale nedělat pravidlo a na večírcích vždy vypít i dostatek vody.

5) Dopřejte pleti studenou sprchu a masáž

Nejjednodušším a nejrychlejším způsobem, jak pleť rychle probudit a taky redukovat váčky pod očima, je opláchnout obličej ihned po probuzení několikrát studenou vodou. V kombinaci s krátkou masáží pleť ještě lépe prokrvíte a také stimulujete tok lymfy.

Kombinace studené vody a masáže bude mít okamžitý efekt, pokud z ní ale uděláte rituál, rozjasnění a zpevnění pleti podpoříte dlouhodobě. Masáž obličeje má také skvělý relaxační účinek a uvolní napětí nahromaděné během dne.