Jak na úzkosti a deprese přírodní cestou

Z oficiálních statistik Světové zdravotnické organizace vyplývá, že zkušenost s depresí má každý 25. obyvatel planety, v České republice pak dokonce každý dvacátý. To znamená 18 % nárůst během dvanácti let. Odhaduje se však, že lidí bojujících s depresemi je ještě více. Trápí tento problém i vás nebo někoho z vašich blízkých? Chcete vědět, jak účinkují antidepresiva a kde hledat pomoc v přírodě? Pak čtěte dále.

Antidepresiva nemusí být dlouhodobým řešením

Deprese je duševní onemocnění, které způsobuje nerovnováhu mozkových neurotransmiterů, především nedostatek hormonů serotoninu či dopaminu. Příznaky deprese se pak mohou mírně lišit, jejich společnými znaky jsou však smutek, přetrvávající pesimismus, nedostatek energie, ztráta zájmu nebo radosti, apatie, pocit viny, nízké sebevědomí, problémy se spánkem nebo ztráta chuti.

Pokud se s depresemi vydáte k psychologovi či psychiatrovi, s největší pravděpodobností vám předepíše antidepresiva. Ta svým působením na jednotlivé typy receptorů v mozku pomáhají obnovovat nedostatek nebo sníženou dostupnost některých neurotransmiterů – hormonů, jako je již zmíněný serotonin, dopamin nebo noradrenalin.

Stinnou stránkou antidepresiv jsou jejich vedlejší účinky, které mohou vést přechodně i ke zhoršení psychického stavu, a především u některých léků může vzniknout tzv. syndrom z odnětí, to znamená soubor nepříjemných příznaků při prudkém, většinou spontánním vysazení. Tomu lze zcela předejít vhodným dávkováním. Doporučovaná délka léčby antidepresivy je minimálně šest měsíců, může ale trvat i několik let.

antidepresiva, nežádoucí účinky

Nebojte se požádat o pomoc

Antidepresiva tedy neřeší příčinu úzkostí a depresí, ale pouze tlumí jejich projevy. Jakékoli nežádoucí psychické stavy bychom proto neměli řešit pouze léky nebo doplňky stravy, ale doplnit léčbu o vhodnou psychoterapii, která nám pomůže najít příčinu těchto stavů a pracovat na jejich odstranění.

V dnešní době už naštěstí nejsou návštěvy psychologa či terapeuta vnímány jako ostuda, ale běžná součást péče o vlastní zdraví. V souvislosti s tímto trendem také vzniká množství alternativních forem terapií. Jednou z nich, která je historicky prověřena a uznávána také odbornou veřejností, je například kineziologie.

Přírodní alternativy na pomoc s úzkostmi a depresemi

Léčbu depresí a úzkostí nebo mírnějších projevů negativních psychických stavů můžete účinně podpořit přírodní cestou. Tady je několik tipů jak na to:

  • Aromaterapie

Skvělou metodou pro psychickou úlevu je aromaterapie pomocí éterických olejů. Ty můžete použít v aromalampě, aroma difuzéru nebo si připravit aromatickou koupel. Nejvhodnějšími oleji jsou šalvějový, levandulový, meduňkový nebo pelargoniový. Speciálně levandulový olej pak podporuje i zdravý spánek.

aromaterapie, levandule

  • Masáže

K psychické pohodě napomáhají také masáže, které se dají skvěle propojit s aromaterapií. Zvolte však typ relaxační masáže, jako je například ajurvédská, čínská energetická nebo reflexní.

  • Pohyb

O účincích pohybu na duševní zdraví jste už určitě slyšeli, na seznamu ale nesmí chybět. Náročnější fyzické aktivity přímo podporují produkci hormonu štěstí, a to s okamžitým účinkem. Při těžších depresivních stavech samozřejmě není jednoduché se k fyzické aktivitě odhodlat, jako součást léčby by ale neměla chybět, pokud je to alespoň trochu možné.

  • Bylinky

Bylinek, které mají pozitivní účinky na naše psychické zdraví, je celá řada a jsou ověřené dlouhou historií. Těmi nejznámějšími jsou třezalka nebo kozlík lékařský. Obě mají na náš organismus zklidňující účinky, zahání pocity úzkosti a jsou účinné při boji s depresemi, stresem či nespavostí. Můžete je užívat formou doplňků stravy nebo například čaje.

třezalka, doplněk stravy

Šafrán

Významné účinky proti úzkostem a depresím má také šafrán. Výzkum vlivu tohoto tradičního perského koření na náladu odstartoval na teheránské univerzitě. Výzkumníci zde prokázali, že šafrán dokáže při mírné až středně silné depresi v podstatě totéž, co inhibitory zpětného vychytávání serotoninu (novější skupina léků proti depresi). Při denní dávce třicet miligramů po dobu alespoň jednoho měsíce se koření vyrovnalo i starším tricyklickým antidepresivům (skupina nejpoužívanějších a vysoce účinných antidepresiv s řadou vedlejších účinků). Díky svému přírodnímu původu tak šafrán v mnoha ohledech předčí klasická antidepresiva a při lehčích až středně závažných psychických stavech může být účinnou pomocí.

5_2

Šafrán je proto také klíčovou složkou produktu Viva+ od švédské firmy Zinzino. Pěstování a sklizeň šafránu pro tento doplněk stravy je velmi šetrná, což zamezuje běžným problémům s mikroorganismy, a není tak potřeba žádné ošetření radiací. Všechny bioaktivní látky jsou v šafránu zachovány a jejich extrahované množství je vyšší. Hlavní účinnou složkou Viva+ je Affron® – extrakt z pestíků čistého šafránu, který je extrahován pomocí vlastního patentovaného technologického postupu. To vše za účelem zlepšení profilu bioaktivních složek.

Při dlouhodobém užívání dokáže Zinzino Viva+ ulevit od stresu, uvolnit napětí, zlepšit náladu a posílit pocit životní pohody. Vyzkoušejte jeho pozitivní účinky i vy a vydejte se na cestu k psychické rovnováze pomocí přírody.

Zinzino Viva+ přírodní doplněk stravy s šafránem proti depresím a úzkostem